false

Афонські ченці - педагогам: люди, у яких хороші вчителі, можуть стати ангелами

19:17, 01.10.2017
4 хв.

У першу неділю жовтня ми за традицією відзначаємо День вчителя. Ченці Святої Гори говорять про те, що професія педагога дуже важлива у нашому світі, адже, окрім батьків, саме вчителі закладають у особистість дитини основні духовні цінності та істини. Афонські старці дають поради всім педагогам про те, чому треба навчати дітей у школі та як стати хорошим учителем.


 

У першу неділю жовтня ми за традицією відзначаємо День вчителя. Ченці Святої Гори говорять про те, що професія педагога дуже важлива у нашому світі, адже, окрім батьків, саме вчителі закладають у особистість дитини основні духовні цінності та істини. Афонські старці дають поради всім педагогам про те, чому треба навчати дітей у школі та як стати хорошим учителем.

«У ДІТЕЙ ЗАКРИТІ ВУХА, АЛЕ ВІДКРИТІ ОЧІ»

Відео дня

Афонський старець Гавриїл Карейський говорить про те, що вчителі завжди повинні бути прикладом для своїх учнів, адже діти, перш за все, дивляться на самого педагога, а тільки потім чують те, чого він їх намагається навчити.

«Один отець написав листа, звертаючись до всіх педагогів: «Мої дорогі вчителі! Коли відкриваються школи, ми довіряємо вам найдорожче, що у нас є. І довіряючи вам своїх дітей, просимо, щоб ви пам'ятали тільки про одне: ми не вчимо дітей тому, чому хочемо навчити, а вчимо їх тому, хто ми є».

Багато вчителів, так само як і батьків, обмежують себе лише тим, щоб робити зауваження. Але діти не потребують наших порад. Вони потребують наших прикладів. У дітей закриті вуха, щоб слухати наші поради, але у них відкриті очі, щоб бачити наші приклади. Той, хто вчить тільки порадою, той однією рукою будує, а іншою руйнує. Якщо ж я сам вчу іншого своїм прикладом, я допомагаю і йому, і собі. І вчителі, так само, як і батьки, повинні бути завжди прикладом, щоб діти не чули, а бачили своїми очима, як потрібно жити правильно і праведно», - навчає старець Гавриїл.

«У ШКОЛАХ, ДЕ НЕМАЄ ЗАКОНУ БОЖОГО, ДІТИ ВИРОСТАЮТЬ НЕВІГЛАСАМИ»

Ігумен афонського монастиря святого Павла архімандрит Парфеній говорить про те, що навіть найпрестижніша освіта робить людину невігласом, якщо не дає їй елементарних знань про Бога і Церкву.

«Одного разу до нас у монастир прийшов молодий чоловік двадцяти восьми років від народження, який закінчив університет.

- Чи можу я у вас сповідатися, геронде? - запитав він.

- Звичайно, можеш, - відповів я.

Він висповідався, відкрив мені свої помисли і розповів про гріхи. Тоді я йому кажу:

- Ти добре висповідався, видно, що ти грамотний і вчений чоловік. Але є дещо, чого тобі не вистачає - це молитва. Ось чотки, на них сто вузликів, ми по ним молимося, перебираючи вузлики зі словами: «Господи Ісусе Христе, помилуй мене грішного!».

Потім я дав йому свої чотки і попросив помолитися. Молодий чоловік їх узяв, але виявилося, що він не може навіть перехреститися. Я пояснив йому, що триперстя - це символ Трійці, показав йому, як накладати хресне знамення, але у нього не виходило. Тоді я взяв його руку, і сам його перехрестив.

- Ну як же так? Ти і в школі навчався, і університет закінчив. Але чому ти будеш учити своїх дітей? – запитав я.

- Мені зараз соромно, геронде, стояти перед тобою. Тому що з того моменту, як я народився, ні батьки, ні вчителі не показали мені, як потрібно творити хресне знамення…

Кажуть, якщо дитина добре вихована, то за нею стоять хороші батьки. Але за нею також стоять і вчителі. У нас сьогодні багато освіти і багато вченості. Але це все зовнішня мудрість, а не християнська. До нас у монастир приїздить багато вчених, богословів, філософів, які говорять: «Ми вчили своїх дітей усьому. Але, потім вони поїхали вчитися до університету, і приїхали додому повними атеїстами». Там, де в школах немає Закону Божого, там діти виростають невігласами. Люди ж, у яких були хороші вчителі, можуть стати ангелами», - говорить архімандрит Парфеній.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся