2

Митрополит Кипріян - афонський святий, який помирив Церкви чотирьох країн

15:41, 29.09.2017
2 хв.

Православні християни 29 вересня (за новим стилем) відзначають день пам'яті святителя Митрополита Кипріяна.

Православні християни 29 вересня (за новим стилем) відзначають день пам'яті святителя Митрополита Кипріяна.

Святий Кипріан народився в болгарському місті Тирново, ймовірно в 1330 році.

Після завершення навчання він, з благословення свого духівника - блаженного Євфимія (згодом Патріарха Болгарського), вирушив на Святу Гору.

Відео дня

В якому саме афонському монастирі жив святий - не збереглося відомостей. На Святій Горі він прийняв чернецтво. Він продовжував підтримувати зв'язок зі своїм духівником - листувався з блаженним Євфимієм.

Послухом святого Кипріяна було переписування книг. Святий перебував на Афоні в період розвитку слов'яно-сербської писемності, тому мав можливість ознайомитися з рукописами і зробити списки перекладів. Про монаха Кіпріана, як про перекладача з грецької, дізнався благочестивий Філофей, який у 1364 році став Патріархом.

Патріарх Філофей примирив Константинопольську Церкву з Болгарської та Сербської, і зміцнив свій вплив на Церкву російську. Допомагав йому в цій справі святий Кипріян. Особливу участь він брав у примиренні з Православною Церквою Русі.

У 1376 році Патріарх Філофей рукоположив «кир-Кипріяна в митрополити Києва та Литви». Тоді ж на Соборі, по смерті святого Алексія, став Кіпріан митрополитом всієї Русі. Святого не відразу радо зустріли на митрополичій кафедрі. Він був митрополитом протягом 13 років.

Помер святий Митрополит Кипріан 29 вересня 1406 року. Його мощі знаходяться в Москві, в Свято-Успенському соборі.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся