7

Макарій - афонський святий, якого на муки благословив Патріарх

11:01, 28.09.2017
2 хв.

Православні християни 27 вересня відзначали день пам'яті святого Макарія

Православні християни 27 вересня відзначали день пам'яті святого Макарія.

Про життя святого Макарія відомо мало. Так, не збереглося інформації про його походження, сім'ю в якій він народився.

Відомо, що він був учнем святійшого Патріарха Константинопольського Нифонта. Святий Макарій наслідував подвигам Патріарха, його аскетичному життю.

Відео дня

У той період життя у нього вперше з'явилося бажання мученицьки постраждати за Христа. Він розповів про це Патріарху Нифонту, який тоді перебував у мовчанні в афонському монастирі Ватопед.

Вислухавши Макарія, святий Нифонт сказав: «З Богом, чадо, на шлях святих мучеників; бажання твоє Господь виконає і, по Своїй невимовній милості, дарує тобі вінець мучеництва». Патріарх помолився про Макарія і благословив його.

Макарій покинув Святу Гору і відправився в Солунь. Там він, серед натовпу мусульман, став проповідувати християнство. Турки, бачачи таку зухвалість, накинулися на нього і почали бити палицями, наносити удари кинджалами. Святого кинули в темницю.

На ранок його привели у суд. Спершу Макарія вмовляли зректися Христа, обіцяючи різні блага. Однак, святий залишався твердий у вірі.

Турки знову побили його і відсікли голову. Це сталося 27 вересня (за новим стилем) 1527 року.

У той час Патріарх Нифонт перебував у Ватопеді і Бог відкрив йому, що сталося з його учнем. Він сказав своєм ближньому учню - Іоасафу, що Макарій мученицьки постраждав за Христа і тепер торжествує на Небесах.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний нспадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся