Икона Воздвижения Креста Господня / athos-ukraine.com

Православні християни 27 вересня відзначають свято Воздвиження Животворящого Хреста Господнього.

Як повідомляє БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон»,

це одне з 12 головних свят Православної Церкви. Однак це свято відрізняється від інших двунадесятих тим, що його історія пов'язана не лише з біблійними подіями, а з більш пізньою історією Церкви - з IV століттям.

Відео дня

Події пов'язані з рівноапостольними царем Костянтином і його матір'ю - Єленою. Імператор припинив гоніння на християн. Він хотів знайти Хрест, на якому був розп'ятий Іісус Христос. В Єрусалим вирушила експедиція на чолі з його мамою - святою Єленою.

Раніше римські імператори, які були язичниками, намагалися знищити священне для християн місце, де був розп'ятий Спаситель. На Голгофі на той час було капище богині Венери і статуя Юпітера; здійснювалися язичницькі жертвопринесення.

Цариця Єлена розпитувала місцевих жителів Єрусалима про точне місце хресних страждань Христа. Один юдей вказав їй на місце, де знаходилося капище. Його зруйнували і почали проводити розкопки. Незабаром виявили Гроб Господній, три хрести, чотири цвяхи і дощечку з написом «Іісус Назарянин, Цар Юдейський».

Патріарх Макарій для того, щоб дізнатися, який із трьох хрестів - той, на якому був розп'ятий Христос повелів по черзі підносити їх до тяжкохворої жінки. Вона отримала зцілення, коли до неї піднесли Хрест Христовий. Тоді ж біля Голгофи проходила похоронна процесія. На тіло померлого також по черзі покладали хрести, і небіжчик воскрес у той момент, коли прийшла черга Хреста Господнього. Так було встановлено, який хрест є справжнім Хрестом Христовим.

Патріарх благословив спорудити - підняти Хрест для того, щоб християни могли до нього приклонятися. Духовенство й віруючі зі словами «Господи, помилуй», вклонилися Хресту Господньому.

Свята цариця Єлена привезла в Константинополь частину Животворящого Хреста і цвяхи. Імператор Костянтин виділив кошти для будівництва в Єрусалимі величного храму на честь Воскресіння Христового. Храм зводили 10 років; його освячення відбулося 26 вересня (за новим стилем) 335 року, а святкування Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста було встановлено 27 вересня.

2

Частини Хреста Господнього зберігаються в багатьох храмах, по всьому світу. Також і на Святій Горі Афон, зокрема, в обителях Ватопед, Каракал, Діонісіат, Сімонопетра, Зограф, Філофей, Пантократор, Есфігмен, Ставронікіта, Григоріат, Ксіропотам і в монастирі Святого Павла.

Святі отці Афона багато говорили про значення Животворящого Хреста.

«Якби не було сили Хреста, ніхто ніколи не міг би примиритися з Богом». (Святитель Григорій Палама).

«Всевишній Бог дарував нам святий Хрест. Їм ми можемо освячувати Божественні Тайни, їм можемо відкривати двері Раю, їм можемо проганяти демонів». (Рівноапостольний Косма Етолійський).

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".