1

Афонський старець Анастасій: Щоночі, коли ви лягаєте спати, на Афоні прокидаються три тисячі монахів, щоб молитися за вас

18:15, 26.09.2017
3 хв.

Учень Святого Паїсія Святогорца старець Анастасій (Топозіус) розповів про те, чому афонським старцям не потрібно ставити запитань, що робити під час безсоння, і яких жінок пам'ятають святогорські аскети.

Учень Святого Паїсія Святогорца старець Анастасій (Топозіус) розповів про те, чому афонським старцям не потрібно ставити запитань, що робити під час безсоння, і яких жінок пам'ятають святогорські аскети.

"У ПАЇСІЯ СВЯТОГОРЦЯ НЕ ПОТРІБНО БУЛО НІЧОГО ПИТАТИ, ДОСИТЬ БУЛО ПРОСТО СПОГЛЯДАТИ"

Про афонських святих

Відео дня

«Три ченця домовилися, що кожен рік вони будуть їздити у Єгипет до Антонія Великого. Коли вони прийшли, перший монах, який був найвищий, став задавати преподобному дуже багато питань про все, що тільки можна. Другий монах, середнього зросту, був стриманий, і поставив лише пару запитань. 

Третій, який був найнижчий із них, взагалі нічого не запитав у святого. Наступного року все повторилося - високий монах засипав преподобного Антонія питаннями, середній ставив менше, а найнижчий просто мовчав. Коли ченці прийшли до святого на третій рік, сталося те ж саме, і Антоній Великий запитав у маленького ченця: «Скажи мені, брате, ти приїжджаєш до мене вже три роки, чому ж жодного разу нічого не запитав у мене?». 

І монах відповів: «Мені вистачає тільки того, що я тебе бачу…».

Ось такими ж були і афонські святі. Таким був і мій учитель, Паїсій Святогорець. У нього не потрібно було нічого питати, а поруч із ним у голові зникали усі питання - досить було просто споглядати святого».

"НА АФОНІ МОНАХИ НЕ СПЛЯТЬ УСЮ НІЧ, ЯКЩО ВИ ВНОЧІ НЕ МОЖЕТЕ ЗАСНУТИ, ЗГАДАЙТЕ ПРО ЦЕ І ПОМОЛІТЬСЯ"

Про афонську молитву

«Афон є Уділом Богородиці і важливою частиною Землі, на якій кожен день по благодаті Божій під покровом Божої Матері звершується молитва. Саме тут продовжує існувати і зберігатися те, що ми називаємо ісихазмом. 

На Афоні молитва відбувається безперервно - молитва за весь світ. І кожен християнин повинен знати, що про нього тут невпинно моляться вранці, вдень і ввечері. І вночі, коли люди у миру лягають спати, три тисячі монахів на Афоні прокидаються, щоб почати свою нічну молитву за весь світ. 

Кожен раз, коли ви лягаєте спати, або інші люди починають іншого роду неспання - походи у бари, дискотеки, - на Афоні монахи не сплять усю ніч, щоб своєю молитвою підтримати сучасний світ. І, якщо ви вночі не можете заснути і п'єте ліки від безсоння, згадайте про це і помоліться».

"КОЛИ Я ДИВЛЮСЯ НА ПРЕСВЯТУ БОГОРОДИЦЮ, Я ЗГАДУЮ СВОЮ МАТІР"  

2

Про Афонський аскетизм

«На Святій Горі багато років жив старець Григорій. Він приїхав на Афон у одинадцять років, і прожив майже до ста, жодного разу не полишаючи Святу Гору. 

Одного разу до отця Григорія приїхали паломники-студенти, яким він сказав: «З тих пір, як я відвідав Афон, я жодного разу його не полишав». Молоді люди, знаючи суворий чернечий статут, запитали: «Старче, а ви пам'ятаєте жінок?». 

Отець Григорій відповідає: «Так, я пам'ятаю жінок». Студенти знову запитують: «А, як вони виглядають, жінки, ви пам'ятаєте?». І старець відповів їм: «Я пам'ятаю жінок. Коли я дивлюся на Пресвяту Богородицю, я згадую свою матір».

Афонський аскет отець Григорій знав у житті двох жінок - свою матір і Богородицю. І всі жінки у світі були для нього, як його матір і Богородиця».

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся