1

У Свято-Миколаївський храм міста Бахмут (Артемівськ), Донецька область, 24 вересня привезли три ікони, написані на Святій Горі Афон: «Геронтісса», «Економісса» та «Кукузелісса». Ікони будуть зберігатися в храмі, в кіотах, які планують виготовити найближчим часом.

2

Образа з Афону привіз настоятель храму - протоієрей Сергій Дворянов.

Образ Божої Матері «Геронтісса» був написаний у монастирі Пантократор, а «Економісса» і «Кукузелісса» - дві літографії-копії чудотворних ікон, які перебувають в лаврі Афанасія Великого. На Афоні образа приложили до оригіналів.

Відео дня

Парафіяни Миколаївського храму приклонились до святинь і були помазані єлеєм, який також привіз священик зі Святої Гори.

3

*** Образ Божої Матері «Геронтісса» називають також «Стариця», або «Настоятелька». День святкування - 17 квітня (за новим стилем). На іконі Богородиця стоїть, склавши руки в молитві, у Її ніг зображений глечик з єлеєм, який символізує милість. Перед образом моляться люди похилого віку та за здоров'я батьків.

День святкування образу Божої Матері «Економісса», або «Домостроітельніца» - 18 липня (за новим стилем). Історія ікони пов'язана з позбавленням від голоду Великої лаври. Божа Матір є Економіссою монастиря. Перед іконою моляться, коли мають матеріальну потребу, під час пошуку роботи.

2

День святкування ікони Богородиці «Кукузелісса» - 14 жовтня (за новим стилем). Божа Матір явилася святому Іоанну Кукузелю - тому ікона має таку назву. Оригінал ікони також знаходиться у Великій лаврі, перед ним горять три невгасимі лампади. Відповідно до Передання, автором ікони є євангеліст Лука.

За матеріалами Горлівської і Слов'янської єпархії УПЦ.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".