1

Афонський чернець розповів, як досягти святості, живучи в миру і про спадкові гріхи

13:21, 25.09.2017
3 хв.

На Страшному Суді кожного з нас будуть судити за вчинками і гріхами нашими. Настоятель монастиря Ватопед архімандрит Єфрем розповів про те, як мирській людині жити у святості і що робити прийомним батькам, щоб позбавити усиновлених дітей від спадкових гріхів.

На Страшному Суді кожного з нас будуть судити за вчинками і гріхами нашими. Настоятель монастиря Ватопед архімандрит Єфрем розповів про те, як мирській людині жити у святості і що робити прийомним батькам, щоб позбавити усиновлених дітей від спадкових гріхів.

 "СЬОГОДНІ СМЕРТНИЙ ГРІХ НЕ ЗАСУДЖУЄТЬСЯ СУСПІЛЬСТВОМ"

- Чи може людина, яка живе тільки за принципами сучасної суспільної моралі, не вчиняти  гріхів?

Відео дня

- У сучасної людини відсутня правильна оцінка духовного життя. Радість і мир - це не психологічний стан, як часто вважають. Мир і радість - це плоди Святого Духа. Людина, живучи і долучаючись до благодаті Божої, сама стає плодом Святого Духа і благодаті, і тоді вона стає щасливою. 

У сучасному світі зменшився потяг до Бога, до духовного життя, і цьому сприяють гріхи. Гріх принижує і ображає людину. 

Сьогодні зробити смертний гріх може кожна людина і, на жаль, це не тільки не засуджується суспільством, але іноді вважається і хорошим зразком життя. 

Усе це спонукає нас іще більше молитися і в ще більш полум'яній молитві підходити до Бога.

2

"ТОЙ, ХТО ХОЧЕ, ЗАВЖДИ ЗНАЙДЕ МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ СВОЄЇ СВЯТОСТІ"

- Чи можна жити без гріха і досягти святості людині, яка живе у миру?

- До нас на Афон приїжджають випускники шкіл, і я кажу їм, що деякі з них можуть стати святими. Юнаки із здивування сприймають такі слова, але я пояснюю, що святий - це не утопічне поняття. 

Святість - це першочерговий обов'язок людини. Святий - це справжня людина Божа, яка безгрішно дотримується заповідей. 

Для цього не обов'язково жити у монастирі. Я знаю чоловіка,  який живе у миру, і щоночі з другої до третьої він читає молитву. А потім встає о шостій ранку і йде на роботу. 

Той, хто хоче, завжди знайде можливість для своєї святості.

"ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО ДЛЯ ВСІХ БАТЬКІВ - МОЛІТЬСЯ ЗА СВОЇХ ДІТЕЙ ЗАВЖДИ"

3

- Чи передаються гріхи дітям від рідних батьків, якщо їх усиновили в дитинстві?

- Такі важкі гріхи як пияцтво, пристрасть до зайвого статевого життя можуть передаватися від рідних батьків. Але благодать може все змінити і викорінити. 

Найкраще, що ви можете зробити для дитини - хрестити її у дитинстві, щоб не позбавляти таїнства Святого Причастя, і з дитинства привчати до Церкви. 

У тих, хто усиновляє дітей, часто з'являються проблеми, коли діти дізнаються, що вони не рідні, до цього теж потрібно бути готовим. Але, в той же час, усиновляючи дитину, батьки зцілюють свій душевний біль від того, що не можуть мати дітей. 

З іншого боку, ви даєте дитині можливість вирости нормальною людиною, віруючим християнином. І головне правило для всіх батьків - моліться за своїх дітей завжди.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся