1

Джерела Святої Гори Афон: джерело Архангелів

13:06, 15.09.2017
2 хв.

У монастирі Дохіар, на Святій Горі є джерело з цілющою водою. Воно відоме як джерело Архангелів, або "Агіасми".

У монастирі Дохіар, на Святій Горі є джерело з цілющою водою. Воно відоме як джерело Архангелів, або "Агіасми".

Про його історію розповідає монастирський переказ, який докладно записав ієромонах Сергій Веснін.

У 1229 році під час посухи насельники монастиря в 3 кілометрах від обителі виявили джерело. Святогорці спорудили жолоб, в який збиралася вода. Дорогою в монастир вона нагрівалася і, іноді, псувалася, так що монахи почали часто хворіти.

Відео дня

Афоніти вирішили зайнятися облаштуванням підземних водопроводів, які планували спорудити з черепиці. Такі роботи вимагали великих фінансових витрат.

Однак, потреба в облаштуванні водопроводу гостро відчувалася. Тому, на загальній монастирській раді, святогорці вирішили приступити до робіт. Відповідальним і головним виконавцем яких став чернець Феодул.

2

Все вже було підготовлено для початку робіт і на ранок планувалося їх розпочати. Однак, вночі уві сні Феодулу з'явилися архангели Гавриїл і Михаїл.

Вони сказали ченцеві: «Для чого ти переймаєшся марно і розоряєш монастир? Ви шукаєте воду далеко, а тим часом вона у вас під руками, в стінах самого монастиря». Святогорець зніяковів і, набравшись сміливості, попросив їх показати місце, де саме приховане джерело.

Архангели погодилися показати, і повели його з собою до південно-західного кута монастирського собору. Вони вдарили киркою землю, і звідти забило джерело чистої води.

Вранці Феодул розповів про це настоятелю монастиря. Святогорці почали копати на тому місці, куди, як розповів Феодул, вдарили архангели. Тоді насельники, дійсно, відкопали джерело.

Джерело архангелів відоме і сьогодні. Воно є свідченням присутності й небесного заступництва архангелів обителі Дохіар.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся