1

Афонський старець - про те, як хресне знамення оберігає від біди і чому ченці на ніч хрестять подушку

17:10, 14.09.2017
3 хв.

Будучи православними християнами, багато людей соромляться в миру накладати на себе хресне знамення. Ігумен афонського монастиря Дохіар архімандрит Григорій (Зуміс) розповів про те, де і як має хреститися істинний християнин і чому віруюча людина не може жити без постійної молитви.

Будучи православними християнами, багато людей соромляться в миру накладати на себе хресне знамення. Ігумен афонського монастиря Дохіар архімандрит Григорій (Зуміс) розповів про те, де і як має хреститися істинний християнин і чому віруюча людина не може жити без постійної молитви.

«Хресне знамення - це сповідання віри, - каже афонський старець. - Тому християни постійно повинні хреститися. Йдеш вранці на роботу - хрестися, збираєшся прийняти їжу - хрестися, перед сном - читай молитви і хрестися. Святі отці кажуть: «Постійно хрестіться.  Усі аварії, катастрофи відбуваються, коли наш ангел нас залишає».

Архімандрит Григорій навчає віруючих не соромитися хресного знамення, оскільки обов'язок християнина - звершувати молитву і хреститися щоразу перед прийомом їжі, де б людина не знаходилася.

Відео дня

«Люди кажуть: «Сьогодні неділя, але я не піду на службу, оскільки був минулої неділі». Люди кажуть: «Хтось бідний стукає у мої двері, просить допомоги - нічого, нехай у іншого попросить». Люди кажуть: «Я прийшов до ресторану, тут стільки народу - не буду хреститися». Змінюй своє життя, скажи: «Я встану, перехрещуся, а потім буду їсти», - розповідає ігумен Дохіару.

Особливу ж увагу православні повинні приділяти вечірній молитві перед сном.

«Ченці Афону сім разів хрестять подушку перед тим, як лягти на неї. Багато людей лягли спати і не прокинулися більше. Християни, які люблять Христа, завжди кладуть на ніч під подушку хрест, простий дерев'яний хрест, не золотий, не срібний, і невелике Євангеліє. Саме на цю подушку схиляють вони на ніч голову», - каже афонський монах.

Старець Григорій пояснює, що молитва повинна бути невід'ємною частиною життя не тільки ченців, що цілком присвятили себе Господу, але і всіх віруючих, які живуть мирським життям.

«Єство людське дуже падке. Це нерозумно вважати, що святі ніколи не помилялися. А для християн це момент, який приводить їх у відчай. Тому що, якщо вони будуть дивитися тільки з висоти, з якої робляться добрі справи, а самі цього добра робити не можуть, вони просто впадають у відчай. Але і безногий буде ходити, якщо цього хоче Господь. Тому говоріть: «Тільки з Божою поміччю я є те, що я є. Тільки з Божою поміччю я роблю те, що я роблю». І постійно повторюйте: «Слава тобі Боже, слава Тобі», - розповів старець.

Щоденна ж молитва - це не тільки обов'язок кожного християнина прославляти Господа, але і велика сила проти всіх спокус лукавого, які зустрічаються у нашому житті.

«Про Ісусову молитву отець Діонісій говорив, що вона найкоротша, але і найбільша. Найлегша, а й найважча з молитов. Коли ти говориш її постійно, то вона стає такою ж легкою, як твоє дихання. А, якщо в її кінці додати «Помилуй мене грішного», то вона стає ще сильнішою зброєю проти сатани. У диявола наймогутніша зброя - егоїзм, а у християнина - «Господи Іісусе Христе, помилуй мене грішного», - вчить афонський старець Григорій.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся