1

Преподобний Євстафій І Сербський: афонський святий, ігумен монастиря Хіландар

09:53, 13.09.2017
3 хв.

Православні християни 12 вересня відзначали день загальної пам'яті святих сербських святителів і учителів. З числа цих святителів на святій Афонській Горі подвизалися преподобний Євстафій I.

Православні християни 12 вересня відзначали день загальної пам'яті святих сербських святителів і учителів. З числа цих святителів на святій Афонській Горі подвизалися преподобний Євстафій I.

Святий Євстафій жив у ХІІІ ст., у дні благочестивого сербського короля Стефана Уроша II Мілутіна. З раннього дитинства хлопчик уникав суєтних забав і зміцнювався у любові до Бога. Маючи величезне бажання вивчати Слово Боже, святий сам попросив батьків віддати його на навчання грамоті. Вже через кілька років учень набагато перевищував у знаннях своїх наставників.

Юнак цілком віддавав себе вченню, забуваючи про їжу і воду. Коли ж вивчився, вирішив повністю присвятити себе Господу. Святий Євстафій відправляється у монастир архангела Михайла, де знаходилася Зетська єпископська кафедра. Тут від єпископа Неофіта він прийняв постриг у чернечий чин і почав життя подвижницьке, строго виконуючи чернечі ​​обітниці.

Відео дня

Святий трудився у монастирі з повним смиренням, однак скоро став відомим по всій країні. Чернець відрізнявся особливою стриманістю і чистотою життя. Виснажуючи себе постом і бдінням, він віддавав свій монастирський обід жебракам.

З благословення єпископа Неофіта Євстафій з двома супутниками довгий час жив на Святій землі. Пробувши там довгий час, він відправився у зворотний шлях, але не одразу на батьківщину, а на святу гору Афонську. На Афоні преподобний Євстафій оселився у Сербському Хіландарському монастирі, побудованому великим сербським жупаном Стефаном Неманем і його сином Савою, першим архієпископом Сербським. Тут він з великим запалом віддався подвигам чернечим, після чого був обраний ігуменом монастиря Хіландар. Святий успішно керував монастирем, здобув повагу покровителів Святої Гори, роздавав отримані обителлю пожертви нужденним.

Через сім років після свого вступу на високу кафедру преподобний Євстафій впав у хворобу і побачив наближення своєї кончини. Перебуваючи в передсмертній хворобі, він не нарікав, але з радістю чекав результату з цього земного світу в обителі небесні. Навколо ліжка хворого зібрався увесь церковний Сербський собор, але він старанно готувався і благав Господа про дарування йому мирної кончини. З радістю і хвалою Господа відійшов до Царя Небесного преподобний Євстафій і був похований у Жичі, в храмі Спасителя, в мармуровій раці, яку раніше сам собі приготував. 

Після поховання ж стали здійснюватися біля раки з мощами преподобного Євстафія чудеса і випадки зцілення. А одного разу на його мармуровій раці знайшли три квітки чудової краси, які виросли за ніч на абсолютно сухому камені. Це чудесне знамення навело всіх на думку, що Бог прославляє Свого угодника і оновлює тіло його нетлінням. Рака преподобного була відкрита, і тіло святителя Євстафія було здобуто нетлінним.

Через деякий час, через небезпеку ворожих навал, мощі святого Євстафія були перенесені із Жичі до Іпек і поставлені у тамтешньому архієпископському кафедральному храмі святих апостолів Петра і Павла. 

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся