1

Афонський чернець дав важливі поради з виховання дітей, які будуть корисні всім батькам

13:02, 12.09.2017
3 хв.

Виховання дітей - нелегка праця і відповідальність, яка лежить, перш за все, на батьківських плечах. Ігумен монастиря Дохіар на Святій горі Афон архімандрит Григорій розповів про те, що потрібно дитині у родині, чому діти тікають з дому і навіщо привчати їх до паломництва.

Виховання дітей - нелегка праця і відповідальність, яка лежить, перш за все, на батьківських плечах. Ігумен монастиря Дохіар на Святій горі Афон архімандрит Григорій розповів про те, що потрібно дитині у родині, чому діти тікають з дому і навіщо привчати їх до паломництва.

Афонський чернець говорить про те, що батько і мати повинні виховувати дітей особистим прикладом, оскільки саме поведінка батьків відіграє головну роль у вихованні дитини.

«Наш особистий приклад - це найсильніша річ, яка може допомогти нашим дітям у вихованні. Саме ми повинні бути тими прикладами, тими прототипами, на які повинні спиратися наші діти у своєму житті. Саме тому, що немає батьків, які були б прикладом для своїх дітей, ми сьогодні не можемо знайти людей, які були б корисні і для Церкви, і для держави», - говорить архімандрит Григорій.

Відео дня

Багато сучасних батьків перекладають нелегкий тягар виховання своїх дітей на плечі нянь, вихователів або школи. Ігумен монастиря Дохіар вважає, що без особистої участі у вихованні своїх чад батьки ніколи не досягнуть духовної близькості з дитиною, у результаті чого діти просто повтікають із сім'ї.

«Мені шкода батьків, які сучасними засобами намагаються виростити дітей. Прототипом повинні бути ми. Діти повинні бути копією нас, нашою калькою. Як говориться в Святому Письмі? «Син його матері». Так і греки говорили: «Син своєї матері». Потрібно, щоб у родині був мир, тоді і діти будуть триматися цієї сім'ї. А коли в сім'ї відбуваються постійні конфлікти, сварки, діти підуть звідти, вони будуть шукати собі гніздо у іншому місці», - вчить монах зі Святої Гори.

У сім'ї повинна бути така атмосфера, щоб дітям не доводилося шукати любові в іншому місці, а найважливіше для кожної дитини - тепло батьківських обіймів.

«Людина з найменшого віку і до самої старості завжди шукає теплі обійми. Ні шум, ні протиріччя, ні сварки. Все це стрясає сім'ю до самої основи. Дитина змушена бігати туди-сюди, щоб знайти де-небудь тепло. Після цього вже доводиться Церкві або державі вчить її потрібним речам. Насправді, всьому повинні навчити батько і мати», - розповідає архімандрит Григорій.

Афонський чернець вчить усіх віруючих батьків привчити дітей до послуху і возити на паломництво до монастирів.

«Я славлю своїх батьків за те, що з шести років відвели мене до монастиря. Возіть своїх дітей обов'язково на паломництво до монастирів. Тому що вища, основна мета сім'ї - зменшити відстань між сім'єю і монастирем. Сім'я - це маленький монастир, де переважає відносне. А у Церкві, великому монастирі - переважає абсолютне», - радить ігумен монастиря Дохіар архімандрит Григорій.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся