7

Джерела Святої Гори Афон: Климентова пристань

11:50, 11.09.2017
2 хв.

Саме до цього місця у вогняному стовпі чудесним чином з'явилася по морю відома тепер усьому світу Іверська ікона Божої Матері. 

Одним з унікальних чудотворних джерел на Святій Горі є джерело Климентова пристань, розташоване в Афонському Іверському монастирі. Воно з'явилося на місці, де ступила на Святу Гору нога Пресвятої Богородиці, і має чудодійну силу.

За переказами, Климентова пристань - місце на березі Святої Гори, неподалік від Іверського монастиря, на яке ступила сама Богородиця. Подія сталася у 48 році від Різдва Христового, і в тому місці, де стояла Діва Марія, одразу забило з-під землі чудодійне джерело.

Саме до цього місця у вогняному стовпі чудесним чином з'явилася по морю відома тепер усьому світу Іверська ікона Божої Матері.

Відео дня

За часів другого періоду іконоборства (813-843) вдова, власниця цієї ікони, вирішила врятувати образ від наруги і пустила його з молитвою по хвилях. А 1004 року, майже через два століття, ікона з`явилася у вогняному стовпі над морем, і хвилі прибили її до берегів Святої гори. Побачивши вогненний стовп, монахи поспішили на місце чудесного явління, намагаючись наблизитися до ікони на човнах, але вона віддалялася від них. Тоді вони зібралися у головному соборі Іверського монастиря і стали просити Богородицю дозволити забрати Її чудотворну ікону.

У той же час на Святій Горі трудився благодатний старець Гавриїл з Іверії, який вів подвижницьке усамітнене життя. Чернець невпинно молився, а єдиною їжею преподобного були гірські трави і джерельна вода. Саме Гавриїлу і з'явилася Богородиця, звелівши йому взяти Її образ з води і сповістити братії Іверського монастиря, що Вона дарує їм Свою ікону.

Монастирська братія відправилася до моря хресним ходом. Коли Преподобний Гавриїл увійшов у морські води, ікона стала наближатися до нього. Тоді Гавриїл пішов назустріч образу по морю, як по суші, і ікона припливла до нього просто у руки. Сталося це у тому місці, де било чудесне джерело Климентова пристань.

На місці, де старець Гавриїл вийшов з іконою із води, була споруджена каплиця. Згодом афонські монахи звели храм на місці чудесного джерела, і сьогодні до Климентової пристані з'їжджаються паломники з усього світу.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся