9

Косма Этолийский і його пророцтва: афонський святий, який у XVIII столітті передбачив Інтернет

12:38, 06.09.2017
4 хв.

За повчанням святого Косми в селах відкривалися церковні училища, створювалися притулки і церкви.

Православні християни 6 вересня відзначають день пам'яті святого рівноапостольного Косьми Етолійського - афонського просвітителя, мученика і проповідника, відомого своїми пророцтвами.

Рівноапостольний Косма Етолійський (в миру Костянтин), народився 1714 року в Етолії (сучасна Греція) в сім'ї ткача. Дитинство своє святий провів у бідності і до 20 років навіть не знав алфавіту. Але спраглий до знань юнак іде у послух до місцевого священика і незабаром сам стає одним з найбільш грамотних людей в окрузі.

Відео дня

У 1743 році на Святій Горі відкрилася Афонська академія, куди за знаннями і направляється Костянтин з Етолії. Закінчивши академію, він пішов у монастир Філофей, де прийняв чернечий постриг з ім'ям Косма, а пізніше був посвячений у сан ієромонаха. У монастирі Косма пробув 2 роки, потім з благословення духівників відправився до Константинополя, де опанував мистецтво красномовства і став проповідувати Святе Євангеліє.

Косма Етолійський проповідував у великих і маленьких церквах на території всієї сучасної Греції, Албанії та Македонії, подорожуючи пішки, на віслюку або на кораблі. І в найвіддаленіших селах, де люди почали забувати Слово Боже, святий наводив здичавілих людей до покаяння.

За повчанням святого Косми у селах відкривалися церковні училища, створювалися притулки і церкви. На пожертви, які вдавалося зібрати його просвітницькою діяльністю, упорядковували церкви, купували Священні Книги для грамотних, а також покривала, які роздавали жінкам, щоб ті ходили з покритими головами.

Наділений даром пророцтва, святий Косма передбачив появу багатоквартирних будинків, літаків та повітряних бомбардувань. Багато з його пророцтв дивували людей, що жили кілька століть назад. Проповіді Косми знаходили відгук не лише у православного, а й у мусульманського населення. Однак Косма Етолійський викликав неприязнь у грецької знаті і торговців-іудеїв, оскільки зажадав від православних припинення торгівлі у недільні дні і переніс її на суботу.

У серпні 1779 в Албанії Косма Етолійський прийняв мученицьку смерть через повішення. Тіло його було кинуто до річки, а через три дні знайдене і поховане священиком Марком. Його канонізація була здійснена патріархом Константинопольським Афінагором у 1961 році, днем ​​пам'яті було встановлено 24 серпня (6 вересня).

Пророцтва Косми Етолійського, зроблені 250 років тому.

«Прийде час, і ви побачите, як три, навіть чотири сім'ї будуть жити в одному будинку».

«Прийде час, і люди закриються у великих коробках, а їхні батьки будуть вмирати у маленьких».

«Прийде час, і ви нічого не станете пізнавати навколо».

«У школах з'являться такі речі, що розум ваш небесний не вмістить».

 «Зло прийде до вас від освічених».

«Те, що вам належить зазнати, трапиться з вами через людей начитаних».

 «Злодії і розбійники не будуть більше промишляти у горах. Вони будуть жити у містах, одягатися як звичайні люди і приходити серед білого дня, щоб обікрасти вас».

«Ми побачимо, як земля наша перетвориться на Содом і Гоморру».

«Податком обкладуть навіть курок і вікна».

«Увесь світ буде оперезаний однією ниткою, люди будуть розмовляти з однієї далекої місцевості з іншою, наприклад, з Константинополя з Росією».

«Прийде час, коли вороги заберуть у вас навіть попіл з вогнища. Але ви не змінюйте свою віру, як це зроблять багато інших».

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся