2

Феофан, ігумен обителі Дохіар: афонський святий, який перетворив морську воду в прісну

15:19, 04.09.2017
2 хв.

Православні християни 1 вересня відзначали день пам'яті преподобного Феофана, ігумена афонської обителі Дохіар.

Православні християни 1 вересня відзначають день пам'яті преподобного Феофана, ігумена афонської обителі Дохіар.

Святий народився в грецькому місті Яніна. Про його дитинство та життя до чернецтва не збереглося відомостей. Відомо лише, що він вів благочестивий спосіб життя і беріг непорочність душі й тіла.

Він прийняв монашество на Святій Горі в монастирі Дохіар. За благочестивий спосіб життя насельники монастиря одноголосно обрали його ігуменом. Після цього він ще більше посилив свої подвиги й позбавлення.

Відео дня

В миру у нього залишилися родичі й із одним з них - його племінником - сталася біда. Він потрапив у полон до турків, його привезли в Константинополь і змусили прийняти іслам. Феофан дуже переживав з цього приводу і вирушив до Константинополя, щоб звільнити свого родича.

Коли вони разом зі своїм племінником поверталася на кораблі з Константинополя на Святу Гору, сталося диво. На судні не залишалося прісної води, і всіх томила спрага. Святий помолився Богу, і солона морська вода стала прісною. Також він молитовно врятував корабель від затоплення під час морської бурі.

Коли вони прибули на Афон, його племінник прийняв чернецтво в Дохіарі.

Однак насельники обителі боялися, щоб це не викликало гніву в турків і почали нарікати на ігумена та його родича. Феофан прийняв рішення покинути обитель і Святу Гору.

Він, разом зі своїм племінником, прибув у Верру, в скит Іоанна Предтечі. Тут він побудував храм, до нього почали приходити учні, яким він надав правила й розпорядок життя в обителі.

Потім він залишив у Веррі свого племінника, а сам відправився в Наус. Тут він побудував храм на честь Архангелів і заснував монастир, в якому став настоятелем. Поживши тут багато років, він все ж повернувся в Верру.

Про свою смерть він знав заздалегідь. Феофан зібрав усіх монахів і сказав їм про те, що незабаром помре, однак обіцяє не залишати їх. 

За молитвами до святого, після його смерті, відбувалося безліч чудес. Наприклад, неодноразово за молитвами святого, місто Наус було врятоване від морової виразки, а одного разу від - посухи.

"Православний спадок України на Святвй Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії". 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся