1

Афонський монах - про те, що необхідно для істинного покаяння

13:35, 01.09.2017
2 хв.

Кожен християнин знає, що покаяння необхідне для спасіння. Ієромонах Миколай (Генералів) з афонського Свято-Пантелеімонового монастиря розповів про те, що таке справжнє покаяння і як його досягти.

Кожен християнин знає, що покаяння необхідне для спасіння. Ієромонах Миколай (Генералів) з афонського Свято-Пантелеімонового монастиря розповів про те, що таке справжнє покаяння і як його досягти.

«Для істинного покаяння потрібне повне пізнання гріхів і виправлення життя. Лише сльозами лікується хвороба, як каже святий Єфрем Сирін. Хоча і важкий такий подвиг, але не потрібно вагатись», - сказав отець Миколай.

Він також зазначив, що Господь завжди допомагає людям, які щиро розкаюються у скоєному й посилає їм Свою благодать.

Відео дня

«Нам, грішникам, дана благодать Божа. Вона закликає постійно до покаяння і посилає свої дари, в міру нашої власної старанності й готовності до спасіння. Як тільки ми відчуємо готовність до каяття і бажання примиритися з Богом – на нас вже чекає допомога Божа й благодать, вона полегшує роботу, усуває перешкоди, зцілює недуги й допомагає нашому каяттю. Сприяння й допомога Божої благодаті не мають нас спонукати до безпечності, нам самим слід бути готовими до каяття», - розповів ієромонах.

Отець Миколай нагадав, що Господь допомагає людям, однак Він також чекає дій з нашої сторони.

«Без нашого настрою Господь не пошле Своїх небесних дарів і допомоги. Якщо дощ і роса надсилаються дарма, як говорить святий Єфрем Сирін, то хлібороб не має через це спати. Ліки для грішника завжди готові, але через це ми не повинні переставати молитися про відпущення гріхів. Якщо землероб не посіє - не допоможе йому дощ. Якщо грішник не буде молитися - не вилікує його благодать. Як Лікар, Бог говорить: «Покажи мені виразку і я вилікую тебе». Для істинного покаяння недостатньо однієї допомогу Божої; необхідні зусилля і з нашого боку», - нагадав святогорець.

Він примітив, що людині для того, щоб бачити свої гріхи необхідно постійно випробовувати себе.

«Першою умовою має бути самовипробування й усвідомлення своїх гріхів. Де немає самовипробовування - там не може бути істинного покаяння. Самовипробовуючою совістю виявляються всі пружини наших дій. Без неї людина не може звикнути до добра, не може виправити своє життя, тому що не усвідомлює того, що і як робить», - підкреслив отець Миколай.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся