4

Намісник афонського монастиря Дохіар, архімандрит Григорій (Зуміс) розповів про те, як на Святій Горі сприймають ситуацію, що склалася в Греції та Європейському Союзі.

«Наші правителі не переносять все, що пахне ладаном і свічками і свідомо з цим борються. Вони борються з Церквою і намагаються цю "проблему" усунути зі свого шляху. Відчайдушно борються, щоб ніде не було хрестів, щоб не били дзвони, щоб не запалювалися свічки. Щоб пляжі були прикрашені не церквушками, а барами й кафе», - говорить архімандрит Григорій.

Він також підкреслює, що грецький уряд приймає «хульні закони». Архімандрит наводить приклад такого закону - у Греції скасували виплати багатодітним матерям й обмежили ужиток грошових купюр.

Відео дня

«Тепер вони хочуть обмежити ходіння готівки. За допомогою банківської картки я купуватиму свічки в церкві? Пластиковою карткою буду давати милостиню? Ви мовчите, бо боїтеся говорити? А правителі щодня веселяться на наших похоронах і танцюють на наших могилах, наспівуючи: "Ми їх розчавили, знищили, видоїли". Всюди встановили електронні доїльні апарати», - нарікає святогорець.

Намісник афонського монастиря вважає, що меморандуми, які Греція підписала з ЄС, є негативними для країни.

«Обіцяючи не підписувати меморандуми з європейськими кредиторами, вони не лише їх підписали, але й поглумилися над Грецією. Вони наче цілеспрямовано насаджують бідність і безвихідь. <...> Раніше ми не замикали будинки на ключ. Тепер забарикадували церкви, забарикадували свої будинки ... Раніше в людних місцях досить було вигукнути "християни, християни" і всі обертали голови. Тепер... ніхто. Всі в страху відвертаються, щоб не подумали що вони християни», - розповів афонський монах.

Архімандрит Григорій також вважає, що багато інформації подається у спотвореному вигляді й це негативно впливає на громадськість.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".