1

12 фактів про Третій Спас

16:10, 29.08.2017
2 хв.

29 серпня православні християни відзначають Третій Спас - Перенесення з Едесси до Константинополя Нерукотворного образу Іісуса Христа. Ми зібрали 12 фактів про це християнське свято.

29 серпня православні християни відзначають Третій Спас - Перенесення з Едесси до Константинополя Нерукотворного образу Іісуса Христа. Ми зібрали 12 фактів про це християнське свято.

1. Повна назва свята у богословських книгах Православної Церкви: «Від Едесси перенесення у Костянтин град нерукотворної ікони Господа нашого Іісуса Христа, рекше святого убруса».

2. Спас Нерукотворний - перша ікона, яка зображує Христа. Лик Іісуса відобразився на полотні після того, як Спаситель витер обличчя полотном після вмивання.

Відео дня

3. Історія появи Спаса Нерукотворного пов'язана із сирійським царем Авгарем, який хворів на проказу і, увірувавши в силу Христа, жадав зцілення.

4. До 944 року полотно із зображенням Спаса Нерукотворного зберігалося в Едессі (сучасна Туреччина).

5. У 944 році Нерукотворний образ Спаса було урочисто перенесено до Константинополя - ця подія лягла в основу свята Третього Спаса.

6. Християнська традиція розглядає Нерукотворний образ Христа як одне з найважливіших свідчень іконовклоніння.

7. За традицією, ікона «Спас Нерукотворний» - перший самостійний образ, який довіряють писати іконописцю, який пройшов навчання.

8. Третій спас називають Горіховим, оскільки у цей час починається збір врожаю горіхів.

9. Третій Спас називають Хлібним, оскільки до цього дня вже печуть хліб з нового врожаю пшениці.

10. У цей день у Православній церкві відбувається також пам'ять мученика Діомида-лікаря, якому моляться при різних недугах і хворобах, і Феодорівської ікони Божої матері.

11. За Статутом, свято належить до малих свят, але в нашій традиції зазвичай відбувається бдіння.

12. У ікони Спаса Нерукотворного моляться про зцілення тяжких хвороб, про зміцнення фізичних і духовних сил, про отримання допомоги у вирішенні проблем, а також про те, щоб знайти правильний шлях у житті.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся