1

Афонський монах розповів про те, як подолати гордість та гнів, не зашкодивши ближньому

16:50, 23.08.2017
2 хв.

Гординя є одним з головних смертних гріхів, боротися з яким доводиться кожному віруючому. Афонський старець отець Никон з монастиря Ксенофонт розповів про те, як боротися з гордістю, чому не кожна смиренність є чеснотою, і як своєю покірністю не довести ближнього до гріха.

Гординя є одним з головних смертних гріхів, боротися з яким доводиться кожному віруючому. Афонський старець отець Никон з монастиря Ксенофонт розповів про те, як боротися з гордістю, чому не кожна смиренність є чеснотою, і як своєю покірністю не довести ближнього до гріха.

Головні ліки від гордині, на думку афонського старця - це покаяння, стриманість і молитва.

«Боротися з гордістю потрібно протилежним цьому - тобто, смиренням. Питання в тому, як нам смирятися? Потрібно каятися, як можна частіше. Будемо вчитися закривати свої уста і добре подумаємо, перш ніж відповісти», - розповідає монах.

Відео дня

Однак не усяка смиренність є чеснотою. Отець Никон вчить не поступатися, якщо така смиренність може довести до гріха іншу людину.

«Є одне застереження: смиренна людина - не та, що завжди поступається. Бо якщо вона  весь час поступається, то інша починає нахабніти і вилазить їй на голову. Коли один постійно поступається, то інший починає цим зловживати, і цим ти даєш іншій людині привід здійснювати гріх. Якщо з тобою хтось лається в незначних речах - не відповідай йому, нехай навіть правда на твоєму боці. Не відкривай свої уста, оскільки людина в гніві не зможе тебе почути. Зроби милість її душі, не приймай від неї гнів, лють і скажи їй те, що слід було сказати, іншим разом - коли вона зможе почути»,  говорить отець Никон.

За словами афонського старця, прийняти правильне рішення християнину допоможе благодать, яку ми отримуємо від покаяння і молитви.

«Коли двоє знаходяться у гніві, тоді танцює диявол. Тому почни виправляти себе перед тим, як почати виправляти інших. Тобі слід захищати себе своїм життям, тим, як ти живеш. Іноді поступися, коли мова йде про якісь незначні речі, нехай правда і на твоєму боці. А іншого разу тобі не слід поступатися. Слід бути уважним, не виправдовувати себе тим, що ми смиренні. Не дозволяти переходити межі дозволеного, говорячи про смирення. Дізнатися ж, коли нам потрібно виявляти смиренність, а коли ні, ми зможемо тільки завдяки благодаті зверху, коли ми каємося, причащаємося і молимося», - повчає афонський старець.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся