1

Політ над Святою Горою: унікальні фото 20 афонських монастирів з висоти 400 метрів

13:24, 22.08.2017
6 хв.

Фотографії Святої Гори з висоти пташиного польоту тепер доступні в інтернеті. Фотограф Вім Вуд (Wim Voogd) опублікував свої роботи на блозі «athosweblog.com». Він зробив аерофотознімки всіх 20 монастирів Святої Гори.

Фотографії Святої Гори з висоти пташиного польоту тепер доступні в інтернеті. Фотограф Вім Вуд (Wim Voogd) опублікував свої роботи на блозі «athosweblog.com». Він зробив аерофотознімки всіх 20 монастирів Святої Гори.

2

«Цього року я замовив політ над півостровом Афон, щоб зробити аерофотознімки. Через завантажений графік на роботі мені не вдалося розібратися з усіма знімками, тому для того, щоб поділитися ними з вами, потрібен якийсь час. Я зробив 452 знімки під час цього більш ніж двох годинного польоту, а також відео, яке також потрібно відредагувати », - розповів Вім Вуд, автор знімків.

3

Він також сказав, що фотографії були зроблені на висоті близько 400 метрів.

Відео дня

На фото зображені всі афонські монастирі, перелік яких подано нижче, відповідно до ієрархії:

4

1. Велика лавра преподобного Афанасія Афонського, була заснована в Х столітті. Це найбільший монастир на Святій Горі. Тут зберігаються такі реліквії, як: хрест і жезл святого Афанасія, чудотворні образи Божої Матері «Економісса» і «Кукузелісса», частини животворящого древа Хреста Господнього, мощі святих.

3

2. Ватопед був побудований у IV столітті, але потім був зруйнований і відновлений у Х столітті. Обитель відзначає панігір 7 квітня, на свято Благовіщення. Тут зберігаються шановані святині: частину Животворящого Хреста Господнього, пояс Пресвятої Богородиці, часточки мощей святих та 8 чудотворних ікон.

4

3. Іверський монастир був заснований у кінці X століття вихідцями з Іверії (Грузії). В обителі зберігається «Іверська» ікона Божої Матері й найбільша на Афоні кількість святих мощей.

3

4. Хіландар - сербський монастир, заснований у XІІ столітті. В обителі зберігаються чудотворні ікони: «Троєручиця», «Акафістна», «Годувальниця», «Напоумивша екклісіарха», «Попська», а також жезл Савви Освяченого, частинки реліквій Страстей Христових, мощі святих.

4

5. Діонісіат був заснований у XIV столітті. В обителі зберігаються такі святині: ікона «Похвала Пресвятої Богородиці», написана євангелістом Лукою, частина Животворящого Хреста Господнього та частина одягу Спасителя, пояс Богородиці й мощі святих.

2

6. Кутлумуш був заснований у XII столітті. В обителі зберігаються: ікона Богородиці «Всемилостива Заступниця», частки Хреста Господнього і мощі святих.3

7. Пантократор був заснований у 1757 році. Тут зберігається ікона Пресвятої Богородиці «Геронтісса», частки Животворящого Хреста і щита великомученика Меркурія, а також ікони XIV століття, розміщені на іконостасі собору. 

3

8. Ксіропотам заснований у Х столітті. Святині: частина Животворящого Древа, хрест - дар Пульхерії з частинками 40 мучеників, ікона Димитрія Солунського і частки мощей святих мучеників.

9. Зограф заснований у Х столітті. Тут зберігається чудотворна ікона великомученика Георгія, частина Животворящого Хреста й частки мощей святих.

3

10. Дохіар був заснований у Х столітті. Святині: образ Божої Матері «Скоропослушниця», частина Животворящого Хреста, мощі святих і колодязь, який виник чудесним чином у 1299 році, названий «священним».

3

11. Каракал був заснований у ХІ столітті. В обителі зберігається частина Животворящого Хреста Господнього і мощі святих.

12. Філофей - один з найстаріших монастирів на Святій Горі. У монастирі зберігаються частина Животворящого Хреста Господнього, один з цвяхів, яким Спаситель був прибитий до хреста, правиця святителя Іоанна Златоуста, частки мощей великомученика. Пантелеймона та інших святих. У соборі знаходиться шанована чудотворна ікона Богородиці «Солодке цілування».

4

13. Сімонопетра був заснований у XIII столітті. В обителі зберігаються старовинні шановані ікони - Богородиці «Надія зневірених», а також зображення Успіння Пресвятої Богородиці та Іоанна Предтечі; частина Хреста Господнього і мощі святих.

14. Монастир Святого Павла був заснований у IX столітті. У монастирі зберігають: дорогоцінний хрест з частиною Животворящого Хреста Господнього і складень, що належали рівноапостольному імператорові Костянтину Великому; мощі Іоанна Хрестителя, апостолів Андрія Первозванного, Варфоломія і Філіпа, євангелістів Луки і Матвія, великомученика Пантелеймона та інших святих.

4

15. Ставронікіта був заснований у Х столітті. У головному соборі монастиря збереглися унікальні фрески Феофана Критського XVI століття. Святині: частина Животворящого Хреста Господнього, частки мощей Іоанна Предтечі, первомученика архідиякона Стефана, праведної Анни, святителя Миколи Чудотворця та інших святих.

16. Ксенофонт був заснований у Х столітті. У старому соборному храмі (XVI століття) зберігаються дві шановані мозаїчні ікони XI століття: великомучеників Георгія Побідоносця і Димитрія Солунського і чудотворний образ Божої Матері «Одигітрія» і мощі святих, серед яких: Хрестителя Господнього Іоанна, апостолів Андрія, Варнави і Філіпа, первомученика архідиякона Стефана, великомучеників Георгія Побідоносця і Димитрія Солунського, великомученика Пантелеймона, святителів Василя Великого, Григорія Богослова й Іоанна Златоустого, Григорія Палами, Іоанна Милостивого та інших.

3

17. Григоріат заснований у XIV столітті. У монастирі зберігається ікона Божої Матері «Годувальниця» і мощі близько 100 святих.

18. Есфігмен був заснований у V столітті імператрицею Пульхерией. У монастирі зберігаються: частки Животворящого Хреста Господнього, частина губки, за допомогою якої поїли Спасителя на Хресті, частина одягу Пресвятої Богородиці, кров Іоанна Предтечі та мощі святих.

3

19. Свято-Пантелеімонів монастир був заснований у XI столітті і відновлений у XIX столітті. Тут зберігаються: глави великомученика Пантелеймона та преподобного Силуана Афонського, частки мощей Іоанна Хрестителя, апостолів Алфея, Тимофія, Якова, Петра, Андрія, Луки, Філіпа, Фоми, Варфоломія і Варнави, первомученика архідиякона Стефана, святителів Василя Великого, Григорія Богослова й Іоанна Златоустого та інших святих.

3

20. Монастир Констамоніту був заснований у XI столітті.

За матеріалами з відкритих джерел. Фото: Вім Вуд (Wim Voogd).

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся