Миниатюра Евангелия. Преображение Господне. XI в. Иверский монастырь, Афон. Греция

Православні християни 19 серпня відзначають одне з головних дванадцяти церковних свят – Преображення Господнє.

Про події, які згадує Православна Церква цього дня, розповідають три євангелісти - Марк, Матвій і Лука.

Іісус Христос разом з трьома апостолами Яковом, Іоанном і Петром піднялись на гору Фавор для молитви. Тут відбулася дивовижна подія – коли Господь молився, з'явилися два старозавітні пророки - Мойсей та Ілля. Вони розмовляли зі Спасителем про хресні страждання, які Він незабаром притерпів.

Відео дня

Не дивлячись на прохання Спасителя перебувати в молитві, учні заснули. Прокинувшись, вони побачили, як їхній Учитель розмовляє з пророками. Радіючи, апостол Петро сказав: «Господи! добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети: Тобі один, Мойсеєві один, і один Іллі» (Мф. 17, 4).

Пеображение Господне, 1546 г. Афон, монастырь Ставроникита

Обличчя і одяг Іісуса Христа стали сяюче-білими - Він Змінився. Євангелісти так описують те, що сталося: «І коли молився, вигляд обличчя Його змінився, і одяг Його зробився білим, блискучим» (Лк. 9, 28); «лице Його засяяло, як сонце» (Мф. 17, 2). Таким чином учні змогли своїми очима побачити світло Божественного єства Спасителя.

Тоді ж на небі з'явилася хмара, якої злякалися учні. З хмари почувся голос, що мовив такі слова: «Це є Син Мій Улюблений, в Котрому Моє благовоління; Його слухайте» (Мт. 17, 5). У цю мить на Фаворі були явлені три Особи Святої Трійці: Бог Син, Отець, голос Якого доносився з небес і Дух Святий - в образі хмари.

У цей день після літургії у всіх православних храмах освячують фрукти - яблука, виноград та груші.

На Святій Горі 19 серпня панігіри відзначають обителі Кутлумуш і Пантократор, названі на честь Преображення Господа Іісуса Христа.

Також на Афоні існує давній звичай: на Преображення Господнє святогорці піднімаються на вершину Святої Гори, де звершують святкове богослужіння.

"Православний нспадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".