1

Рівноапостольний Косма: афонський місіонер, який до 20 років не знав грамоти

10:39, 17.08.2017
3 хв.

Православні християни 17 серпня (за новим стилем) відзначають день пам'яті рівноапостольного Косьми, афонського святого, який був відомим місіонером.

Православні християни 17 серпня (за новим стилем) відзначають день пам'яті рівноапостольного Косьми, афонського святого, який був відомим місіонером.

Костянтин, майбутній святий Косма народився в Греції в православній родині. Грамоті він навчився лише в 20-річному віці.

Потім він навчався у Ватопедському училищі на Святій Горі. Саме там він закінчив навчання, його керівником був Панагіот Палама.

Відео дня

Пізніше він вирушив до афонського монастиря Філофей, де і прийняв чернецтво, і став ієромонахом - священиком.

Далі він проповідував у Константинополі й околицях, а також у придунайських князівствах. На Афон він повернувся в 1775 році. Однак, бажаючи сіяти віру Христову, місіонерствувати, він відправився в Салоніки, Македонію й відвідав грецькі острови.

Примітно, що його проповіді іноді супроводжувалися чудотворениями. Наприклад, на одному з островів жив кравець, у якого була висохша і бездіяльна права рука. Ця людина попросила святого, щоб він зцілив його. Косма відповів, щоб він приходив послухати його проповіді й Господь змилується над ним. Так і сталося - хворий зцілився через 2 дня.

Послухати його проповіді приходило безліч християн, тому він іноді проповідував у полі, оскільки церква не вміщала велику кількість людей.

Він благословляв будівництво училищ, в яких безкоштовно навчали дітей. Святий також говорив людям, щоб вони купували церковні книги. Він дбав про те, щоб віряни, які приходили його послухати, не були голодними й годував нужденних.

Косму супроводжували 40-50 ієреїв, які здійснювали освячення єлею, звершували таїнство сповіді.

Святий неодноразово говорив, що за євангельську проповідь і любов до Бога готовий навіть кров пролити. Одного разу євреї, бачачи, як їх викривав святий, обмовили його, ніби Косма підісланий до турецьких підданих. Його проповідницька діяльність не подобалася євреям, так як святий благословив перенести базарний день з неділі на суботу; говорив, що євреї спричиняють зло християнам.

Коли Косма дізнався, що євреї підкупили пашу, який повелів вбити святого, то з радістю сприйняв це, адже готовий був і раніше постраждати за Христа.

Святого заарештували і привели на допит. Перед своєю смертю він довго молився і благословив чотири сторони світу. Йому хотіли зв'язати руки, але святий попросив не робити цього. Так як сам він не чинитиме опір. Він приложив свою голову до дерева і був задушений у віці 65 років, сталося це 17 серпня (за новим стилем) 1779 року.

Його оголене тіло кинули в річку, прив'язавши до шиї камінь. Християни намагалися знайти тіло святого - закидували у воду мережі, але безуспішно. На третій день священик Марк, який також відправився на пошуки святих мощей, дивом знайшов їх, побачивши, як вони пливуть по воді, не зважаючи на прив'язаний до шиї камінь.

Його поховали в селі Коліконтасі, у Введенському монастирі, позаду вівтаря. Молячись біля мощей святого, отримували зцілення.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся