1

У православних християн 14 серпня розпочався Успенський піст. Він триватиме два тижні, до свята Успіння Пресвятої Богородиці, або як його ще називають - Богородичної Пасхи - 28 серпня.

Цей піст є суворим - з раціону виключаються м'ясні, молочні продукти, яйцята риба. Остання - дозволяється лише 19 серпня - у свято Преображення Господнього.

Цей двотижневий піст був встановлений у 1166 році. Раніше він призначався для тих, хто не міг дотримуватися Великого посту й тривав від Неділі всіх святих - друга неділя після Трійці, і до свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Відео дня

Успенський піст в народі називають «Спасівка», так як в серпні відзначається три Спаса. Перший - 14 серпня, в перший день посту - Винесення чесних древ Животворящого Хреста.

Свято пов'язане з древньою візантійською традицією - здійснювати хресний хід у Константинополі з Хрестом Господнім. У народі цей день називається «Медовий Спас», або Маккавея. Так як цього дня освячують мед, і відзначають також пам'ять святих мучеників Маккавеїв.

Другий Спас - Преображення Господнє, одне з 12 головних православних свят, яке відзначається 19 серпня. Тоді Господь преобразився перед трьома Своїми учнями на горі Фавор. У народі цей Спас називають «Яблучним», так як в цей день освячують перший урожай фруктів - яблука, груші, виноград.

На Святій Горі цього дня відзначають панігір дві обителі - Кутлумуш і Пантократор.

Третій Спас - перенесення Нерукотворного Образу Христового відзначається 29 серпня. Його ще називають «Спас на полотні», «Горіховий», або «Хлібним».

Завершиться Богородичний піст 28 серпня - на свято Успіння Пресвятої Богородиці. Афонський монастир Іверон в цей день відзначає панігір. Також престольне свято в цей день в соборному храмі столиці чернечої республіки - Кареї.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".