1

Афонський монастир відзначає панігір - день пам'яті первомученика Стефана

10:48, 15.08.2017
2 хв.

Православні християни 15 серпня (за новим стилем) відзначають день перенесення мощей першого мученика архідиякона Стефана. На Святій Горі святкує панігір монастир Констамоніт, який освячений на честь святого Стефана.

Православні християни 15 серпня (за новим стилем) відзначають день перенесення мощей першого мученика архідиякона Стефана. На Святій Горі святкує панігір монастир Констамоніт, який освячений на честь святого Стефана.

Мученик Стефан був елліністом - євреєм, який жив за межами Святої Землі. Коли християнство стало поширюватися - виникла необхідність в людях, які б дбали про тих, хто недавно прийняв хрещення.

Апостоли Христові сказали християнам, щоб вони вибрали 7 гідних чоловіків, яких потім посвятили в дияконів. Серед них був святий Стефан, який став архідияконом - головним серед них. Пізніше диякони стали брати участь у богослужіннях, а не просто надавали допомогу нужденним.

Відео дня

Стефан проповідував в Єрусалимі. Його проповіді супроводжувалися чудесами. Однак фарисеї були налаштовані проти нього. Одного разу вони схопили святого і привели в синедріон для суду, під час якого наводилися неправдиві свідчення, ніби він ображає Господа й пророка Мойсея. У відповідь Стефан привів історичні відомості про те, що єврейський народ завжди вбивав посланих йому Господом пророків, чим ще більше розлютив їх.

Тоді святий, дивлячись на небо сказав: «Я бачу небеса, що розкрились, і Сина Людського, Який стоїть праворуч Бога» (Діян. 7, 56). Розлючені фарисеї повели його за місто, де його побили камінням. Свідком цих подій був Савл, в майбутньому - апостол Павло. На той час він схвально ставився до того, що відбувається і навіть спалив одяг святого.

Це сталося в 34 році н. е. Святий Стефан став першим мучеником за Христа. Його тіло кинули на поживу диким звірам. Однак вночі учитель Гамаїл послав людей, щоб вони забрали мощі святого. Тіло первомученика поховали в печері, поблизу Єрусалима.

2

Його святі мощі перенесли з Єрусалиму в Константинополь в 428 році. Вони спочатку перебували в храмі на честь святого диякона Лаврентія, а потім, коли звели церкву на честь святого Стефана - його мощі 15 серпня (за новим стилем) перенесли туди.

Афонський монастир Констамоніт, головний собор якого зведений на честь святого Стефана, сьогодні відзначає панігір. Також в обителі зберігається чудотворна ікона первомученика.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся