1

На Святій Горі в келії Воскресіння Христового в Капсала будується храм на честь відомого афонського святого - преподобного Паїсія Святогорця.

Автором ідеї зведення церкви є старець Євтимій, який був учнем преподобного Паїсія та старця Ісаака, який потім став біографом преподобного. Розробити, а тепер і реалізувати проект отцю Євфимію допомагає громада.

Будівництво церкви почалося в липні 2016 року. За планом святогорці розраховують закінчити роботи через кілька місяців. Освятити храм на честь преподобного Паїсія сподіваються до початку літа наступного року.

Відео дня

Старець Євтимій також сприяв поширенню житія Паїсія Святогорця, яке написав старець Ісаак. Його, свого часу, постриг у монашество святий Паїсій.

Чернеча громада в келії Воскресіння Христового також була створена отцем Ісааком, з благословення Паїсія Святогорця.

*** Преподобний Паїсій Святогорець (в миру - Арсеній Езнепідіс) - шанований афонський святий. Він відрізнявся подвижницьким життям і даром духовної настанови.

Святий народився в Каппадокії (Туреччина) в 1924 році. Однак виріс на території Греції, бо туди, після обміну населенням між країнами, переїхала його родина.

У 1954 році Паїсій прийняв чернечий постриг на Святій Горі Афон. З 1958 по 1962 рік жив у грецькому монастирі Різдва Пресвятої Богородиці в Стоміо. Потім Преподобний жив в обителі святої Катерини на горі Синай, в Єгипті.

У 1964 році преподобний Паїсій повернувся на Святу Гору. Через важку хворобу йому зробили операцію, видаливши велику частину легенів.

Він прославився, як досвідчений духівник. Преподобний жив у келії Панагуда, в монастирі Кутлумуш. У 70-х роках ХХ століття допомагав організовувати місіонерське служіння в Заїрі, в Республіці Конго.

Помер святий у 1994 році в монастирі Іоанна Богослова, в Греції. У 2015 році відбулася його канонізація в лику святих Константинопольським Патріархатом.

Фото храму: orthodoxie.com.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".