1

9 важливих фактів про святого Пантелеймона Цілителя, які важливо знати кожному

10:03, 09.08.2017
4 хв.

Православні християни 9 серпня (за новим стилем) відзначають день пам'яті великого святого, шанованого в усьому православному світі - великомученика й цілителя Пантелеіймона. Йому моляться про зцілення від різних хвороб душі й тіла. Його глава зберігається на Святій Горі Афон у монастирі, названому на його честь. Ми зібрали 9 фактів про життя та мученицький подвиг цього дивовижного святого, які важливо знати кожному.

Православні християни 9 серпня (за новим стилем) відзначають день пам'яті великого святого, шанованого в усьому православному світі - великомученика й цілителя Пантелеіймона. Йому моляться про зцілення від різних хвороб душі й тіла. Його глава зберігається на Святій Горі Афон у монастирі, названому на його честь. Ми зібрали 9 фактів про життя та мученицький подвиг цього дивовижного святого, які важливо знати кожному.

1. Пантолеон, майбутній великомученик Пантелеймон, народився в Нікомидії. Його батько був язичником, а мама - християнкою.

2. Він навчався в язичницькій школі. Потім вчився медичній справі у відомого, у ті часи, лікаря Євфросина. Про нього дізнався імператор Максиміан, який побажав бачити його при своєму дворі.

Відео дня

3. Тоді в місті жили святі пресвітери Єрмолай, Єрмипп і Єрмократ, які залишилися неушкодженими при спаленні в храмі 20 тисяч християн в 303 році. Святий Єрмолай розповів Патолеону про Христову віру. Потім хлопець став приходити до нього щодня, щоб більше дізнатися про Христа.

4. Одного разу Пантеон побачив тіло дитини, яка померла через укус змії єхидни. Святий помолився Богу, щоб Він воскресив малюка й убив змію. Для себе він вирішив, що якщо це станеться - він прийме хрещення. Тоді ж немовля воскресло, а змія розлетілася на шматочки. Хлопець стримав слово й був охрещений святим Єрмолаєм з новим ім'ям - Пантелеімон, що означає «всемилостивий». Під час підготовки до таїнства Хрещення він, по молитвам до Господа, звершив ще одне диво - зцілив сліпого. Побачивши це чудо, його тато-язичник також прийняв християнство.

5. Після смерті батька, хлопець цілком присвятив себе служінню ближнім - безкоштовно надавав допомогу хворим, відвідував ув'язнених у тюрмах, допомагав нужденним. Незабаром про нього, як про хорошого лікаря дізналось все місто.

6. Імператор, розгніваний, що святий зцілює ім'ям Іісуса Христа, умовляв його повернутися до язичництва йпринести жертву богам. Святий публічно проголосив себе християнином і звершив зцілення розслабленого. За це правитель засудив святого до жорстокого покарання, а зціленого повелів вбити.

7. Під час страждань Пантелеймону являвся Спаситель і підтримував його. Однак, муки не зменшувались - його повісили на дереві й били залізними кігтями, обпалювали свічками, розтягували на колесі, кидали в розпечене олово, кидали в море, попередньо прив'язавши на шию камінь, і кидали на розтерзання диким звірам, які покірно лизали ноги святого. Пантелеімон залишався неушкодженим після всіх катувань, бачачи це, багато людей увірували у Христа. Тоді ж були страчені святі Єрмолай, Єрмипп і Єрмократ.

8. Великомученика Пантелймона привели на місце страти і прив'язали до дерева. Він продовжував молитися Богу. Один з воїнів спробував вдарити його мечем, але зброя стала м'якою, немов віск і він не зміг його ушкодити. Коли святий закінчив молитву, з неба долинув Голос, Який кликав його в Небесне Царство. Тоді ж воїни впали перед Пантелеймоном на коліна й почали просити пробачення. Вони відмовлялися виконувати наказ імператора - стратити святого, але Пантелеімон сам звелів їм це виконати, тому, що інакше вони не розділятимуть з ним долю у вічному житті. Воїни, плачучи, віддали останнє цілування святому й усікли голову. З рани потекло молоко, а маслина, до якої він був прив'язаний, покрилася плодами. Побачивши це, багато хто увірував у Христа.

9. Тіло великомученика кинули у вогонь, але воно залишилося неушкодженим. Його поховали місцеві християни. Житіє великомученика Пантелеймона написали його слуги, які були присутні при його страті. Часточки мощей святого зберігаються в різних країнах православного світу.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся