1

Никодим Святогорець - афонський святий, який мав феноменальну пам'ять

17:47, 28.07.2017
2 хв.

Православні християни 27 липня святкували день пам'яті афонського святого Никодима Святогорця.

Православні християни 27 липня святкували день пам'яті афонського святого Никодима Святогорця.

Микола, майбутній святий Никодим, народився в Греції, на острові Наксос у 1748 році. Сім'я, в якій він народився, була православною. Початкову освіту хлопець отримав у священика.

Коли юнаку виповнилося 15 років - він відправився до Смирни, де навчався в Евангелістіческій школі.

Відео дня

Микола прибув на Святу Гору Афон у віці 26 років. В обителі Діонісіат він прийняв чернечий постриг з ім'ям Никодим. Монах виконував послух у канцелярії, а також був читцем.

2

Через 2 роки Афон відвідав митрополит Коринфський Макарій. Владика благословив Никодима займатися підготовкою видання «Добротолюбіє», рукописний варіант якого він знайшов в обителі Ватопед. Саме ця робота стала початком для багаторічної роботи з видання та написання духовної літератури.

Потім святий перейшов у скит обителі Пантократор. Він був духовним учнем старця Арсенія.

У 1783 році святий Никодим був пострижений у схиму і протягом 6 років перебував у мовчанні.

Потім на Святу Гору знову прибув митрополит Макарій, який благословив Никодима на редагування праць преподобного Симеона Нового Богослова. Схимник виконав благословення, залишив подвиг безмовності й займався літературою.

Люди, які були з ним знайомі, відзначали, що він був простою людиною, ніколи не тримав ні на кого зла. Також говорили, що він мав феноменальну пам'ять - цитував святих і Святе Письмо, вказуючи главу й сторінку.

У похилому віці Никодим оселився в келії іконописців Стефана й Неофіта. Ці монахи допомагали святому видавати його книги, бо сам він уже не міг цим займатися через стан здоров'я.

Останню ніч свого життя він провів у молитві, а потім причастився Христових Тайн. Преподобний Никодим помер 27 липня (за новим стилем) 1809 року.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся