1

Іоанн і Гавриїл: афонські святі в історії монастиря Іверон

11:06, 25.07.2017
2 хв.

Православні християни 25 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті двох афонських святих - преподобного Гавриїла й Іоанна. Ці святі зіграли важливу роль в історії монастиря Іверон

Православні християни 25 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті двох афонських святих - преподобного Гавриїла й Іоанна. Ці святі зіграли важливу роль в історії монастиря Іверон.

Святий Гавриїл Святогорець народився в Іверії. Він оселився на Святій Горі Афон на території, що відноситься до обителі Іверон. Був відлюдником.

Одного разу йому явилася Богоматір і сказала, щоб він пішов у монастир й оголосив настоятелю та насельникам, що Пресвята Діва хоче дати їм Свій образ. Богородиця також сказала старцю, що він має піти по морю й забрати ікону.

Відео дня

Святий Гавриїл розповів ігуменові про чудо явлення Богородиці. Святогорці вийшли на берег моря та звершили молебень. Після цього старець виконав веління Божої Матері й без страху пішов по морю і, взявши образ Пресвятої, виніс його на суходіл.

Ця чудотворна ікона нині відома в усьому православному світі під назвою «Іверська».

2

Другим афонским святим, день пам'яті якого відзначає Православна Церква сьогодні, є преподобний Іоанн Новий.

Святий народився в знатній сім'ї, був родичем правителя Грузії.

Він прийняв монашество, а пізніше й схиму в одному з грузинських православних монастирів. Потім він деякий час жив в обителі на горі Олімп.

На Афоні він оселився у Великій лаврі. Тут він виконував послух в братській кухні.

Потім він заснував Іверський монастир, в якому був обраний ігуменом. Після смерті святого настоятелем став його син - святий Євфимій.

Пам'ять преподобного Іоанна відзначається також разом з преподобним Євфимієм 26 травня.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся