2

Якими були перші жителі Малого скиту Святої Анни - святі Діонісій і Митрофан

14:50, 23.07.2017
2 хв.

Православні християни 22 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобних Діонісія Ритора та Митрофана. Святі були першими поселенцями Малого скиту Святої Анни.

Православні християни 22 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобних Діонісія Ритора та Митрофана. Святі були першими поселенцями Малого скиту Святої Анни.

Святий Діонісій жив у XVI столітті. В юності він отримав хорошу, на той час, освіту і його почали назвати Ритором.

Монашеський постриг він прийняв у Студийському монастирі. Потім він відправився на Афон.

Відео дня

Діонісій зупинився в скиту Карієс, а потім - в скиту Святої Анни, який він пізніше також покинув, бажаючи вести більш усамітнений спосіб життя, й оселився в печері, де зараз розташований Малий скит Святої Анни.

До нього приєднався учень - преподобний Митрофан. Нині на місці, де жили святі, зведено храм.

Преподобний Діонісій незабаром став відомий, як мудрий духівник. До нього приїжджали за порадою з різних країн. Він також писав духовні книги про аскетизм, чернече життя. У бібліотеці обителі збереглися рукописи святого і Псалтир, за яким він щодня молився.

Люди, які були з ним знайомі, говорили, що він був: «досить високого зросту, з великою, мов квадратною, головою, круглим обличчям, високим і широким чолом, густими вусами і спадаючою бородою, широкою, прямокутною, трохи розділене надвоє, що доходить до грудей, з сивою, наполовину лисою головою, золотистою шкірою, і величним характером».

2

Преподобний Митрофан, з благословення свого вчителя Діонісія, покинув Афон. Він відправився в Халкидику, і проповідував там християнство.

Щодо зовнішності преподобного, люди, які знали його, говорили, що він був: «середнього зросту, з круглою головою, густим темним волоссям, закругленою бородою, круглими бровами й очима, наполовину лисим, зі світлою шкірою. Він був схожий на святого Миколая, якщо не брати до уваги вік і колір волосся. За віком він був молодший, а волоссям - темніше».

Святий Митрофан помер незабаром після смерті свого наставника Діонісія. День пам'яті святих відзначається в один день - 22 липня (за новим стилем).

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся