1

На Афоні монастир Пантократор відзначає панігір - день пам'яті Феофіла Мироточивого

12:06, 21.07.2017
3 хв.

Православні християни 21 липня (за новим стилем) святкують день пам'яті святого Феофіла Мироточивого. Цього дня панігір відзначає афонський монастир Пантократор.

Православні християни 21 липня (за новим стилем) святкують день пам'яті святого Феофіла Мироточивого. Цього дня панігір відзначає афонський монастир Пантократор.

Святий Феофіл народився в православній родині, в Македонії, приблизно в 1460 році. Хлопчик з дитинства виявляв прагнення до навчання, зацікавлення до Святого Письма. Він став переписувачем книг.

У ранньому віці він прийняв монашество з ім'ям Феодосій. Єпископ, який знав хлопця з дитинства, рукоположив його у священика.

Відео дня

Кілька місяців молодий священик ходив по містах і селах, проповідував християнство у час, коли країна була під турецьким ярмом.

Потім він відправився на Святу Гору, де зупинився в монастирі Ватопед. Він прислужував єпископу Мефімнському Малахії, який перебуваючи на спокої, жив там. Коли владика помер, святий покинув Афон і відправився разом з місією святого Нифонта Константинопольського і єпископом Акакієм до Олександрійського Патріарха Іоакима.

Він побував на горі Синай. Коли помер владика Акакій, святий повернувся на Афон, в обитель Іверон. Тут він працював каліграфом, переписував церковні книги.

Святий прославився подвижницьким життям і багато людей почали приїжджати до нього за духовною порадою. Однак святий віддалився від людей і пішов у затвор. Перед цим він прийняв схиму з ім'ям Феофіл.

Спочатку подвижник жив у келії, на території монастиря, а потім оселився в інший, поблизу Кареї. Тут він подружився з монахом Серафимом, який пізніше став протом Святої Гори і біографом святого.

Пізніше схимник пішов у більш відокремлене місце, оселився покинутій келії святого Василя, яка відноситься до обителі Пантократор. Святий, разом зі своїм учнем Ісааком привів приміщення до ладу і жив там, у суворій стриманості, постійно перебуваючи в молитві.

Він заздалегідь знав, коли має померти. До нього прийшли священики, які звершили таїнство соборування. Потім Феофіл попросив у всіх пробачення. Наступного дня він перебував у мовчанні, причастився і розповів своєму учневі про те, що незабаром він помре і бажає, щоб ніхто не був сповіщений про це. Святий попросив свого учня, щоб він залишив його тіло на поживу диким звірам.

Феофіл ліг на ложе і помолився: «Господи Іісусе Христе, прийми дух мій!». Після цього він мирно відійшов до Господа, немов заснув. Сталося це увечері 21 липня (за новим стилем) 1548 року.

Смиренний учень Ісаак виконав заповіт старця і відніс його тіло в ліс. Але насельники Пантократора дізналися про це і, знайшовши тіло святого, таємно перенесли його в обитель. Потім Ісаак переніс мощі святого до церкви, розташованої біля їх келії. Очевидці зазначили, що з мощей, після їх перенесення, почав доноситись приємний аромат.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся