1

Історія афонської святині, або чому у Великій лаврі немає економа

11:03, 19.07.2017
2 хв.

Православні християни 18 липня (за новим стилем) шанують ікону Божої Матері «Економіса».

Православні християни 18 липня (за новим стилем) шанують ікону Божої Матері «Економіса».

Образ Богородиці "Економіса" зберігається у Великій лаврі на Афоні. Його історія пов'язана з засновником обителі - преподобним Афанасієм, день пам'яті якого також відзначається цього дня.

Одного разу в новозбудованому монастирі почався голод. Тоді всі насельники покинули монастир, залишився лише настоятель. Незабаром і він був змушений піти з лаври.

Відео дня

По дорозі він зустрів Жінку в блакитному одязі. Афанасій дуже здивувався, що жінка перебуває на Афоні. Однак Вона Сама звернулася до нього, запитавши, куди він іде. Афанасій відповів, що він монах, який живе тут. Він також розповів, що вся братія, і він сам були змушені залишити монастир через голод. Афанасій, дерзнувши, запитав, хто Вона, чому Вона знаходиться тут і навіщо цікавиться, куди він іде. Жінка відповіла, що Вона Матір Божа і «Та, імені Кого ти присвячуєш свою обитель».

Однак святий не поспішав вірити сказаному, бо знав, що бувають випадки, коли біси, під виглядом ангелів, святих, Богородиці або Господа, спокушають подвижників. Він попросив показати видиме свідчення Її слів. Тоді Пресвята Діва вказала на камінь і сказала, щоб він по ньому вдарив. Також Богородиця додала, що відтепер Вона буде Економісою монастиря.

Преподобний (за іншими даними це зробила Сама Богородиця) вдарив і з каменю забило джерело. Афанасій хотів припасти до ніг Божої Матері, але вона зникла.

Святий повернувся в лавру і побачив, що в коморах зберігається дуже багато продуктів. У монастир стали повертатися насельники.

З того часу у Великій лаврі немає економа, а лише підеконом. Бо Економісою є Сама Божа Матір.

На згадку про чудесне явлення Божої Матері був написаний образ «Економіса». На ньому зображена Пресвята Діва, Яка тримає на руці Немовля Іісуса Христа. По бокам намальовані святі, які моляться - Михайло Синадський та Афанасій Афонський.

На місці, де ступала Пресвята Діва святогорці побудували церкву на честь Живоносного Джерела, в якій перебуває ікона.

Перед образом «Економіса» моляться про допомогу в подоланні фінансових труднощів, позбавленні від голоду, про щедрий врожай.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся