1

Копію чудотворної ікони Богородиці «Скоропослушниця» передали в Коломию, в храм на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці з афонського Свято-Пантелеімового монастиря, з благословення настоятеля - архімандрита Євлогія. Привезла святиню в Україну паломницька група на чолі зі священиком Георгієм Малишем, які відвідували Афон у червні.

Духовенство та віруючі міста зустрічали святиню біля храму Благовіщення. Біля ікони звершили водосвятний молебень з читанням акафісту Божій Матері.

2

Потім святиня прибула в село Ценявка, в храм на честь ікони Богородиці «Всецариця», в якому і буде постійно перебувати образ. У Благовіщенському храмі до образу також можна прикластися щодня з 11.00 до 17.00.

Відео дня

На звороті ікони написано «У славу Святої Живоначальної Трійці передається братією Свято-Пантелеймонівського монастиря на Святій горі Афон у дар ікона Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії, що іменується “Cкоропослушниця” для молитовного поклоніння, утвердження Православ’я і єднання Святої Канонічної Православної Церкви на Коломийщині та Галицькій землі. Благословення і Покров Цариці Небесної, ігумені святої Афонської гори, і всіх преподобних отців Афонських нехай перебуває з православним народом Галичини і Прикапаття».

3

*** Оригінал ікони Богоматері «Скоропослушниця» зберігається в афонському монастирі Дохіар. Святиня була написана з благословення преподобного Неофіта, настоятеля обителі в X-XI століттях. Вона зберігалася в ніші, перед входом у трапезну. Одного разу чернець Ніл, виконуючий послух трапезаря, підійшов до ікони із запаленою лучиною. Тоді Пресвята Діва промовила з образу: "Надалі не підходь сюди із запаленою лучиною і не копти Мого образу". Святогорець подумав, що це хтось із насельників говорить з ним і не послухався голосу. Тоді Богородиця знову звернулася до нього, кажучи, щоб він припинив коптити Її образ.

Цієї миті монах втратив зір і лише тоді усвідомив, Чий голос він чув. Насельники монастиря побачили ченця лежачим перед образом. Тоді монахи запалили перед святинею лампаду, а осліплого ченця благословили щодня звершувати кадіння. Він старанно виконував благословення і зі сльозами просив у Богородиці прощення за те, що не послухався Її одразу. Незабаром Пресвята Діва почула його молитви і зцілила його.

За молитвами біля ікони відбулося багато чудес. Перед нею моляться про допомогу при трагічних подіях, про позбавлення від нечистих духів.

Фото: Інформаційно-видавничий відділ Івано-Франківської єпархії УПЦ.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".