1

Особливі богослужiння на Святій Горі Афон

14:28, 14.07.2017
3 хв.

На Святій Горі Афон звершуються особливі служби. Вони відрізняються від звичних мирянам богослужінь.

На Святій Горі Афон звершуються особливі служби. Вони відрізняються від звичних мирянам богослужінь.

Однією з таких є чернечий постриг. У афонських монастирях практика постригу неоднакова. Одні обителі слідують вченню преподобного Феодора Студита - стрижуть послушника одразу у велику схиму. Інші - спершу в малу схиму, потім у велику. Треті - спершу в рясофор, а потім - у велику схиму.

Здійснюють постриг лише під час літургії, коли хор співає тропарі, після малого входу. Постригає послушника ієромонах, а ігумен може бути його наставником у духовному житті. Саме ігумен промовляє нове ім'я монаха. Після постригу літургія продовжується. Потім, коли прочитають Євангеліє, новопострижений отримує чотки зі 100 вузликами, хрест і свічку.

Відео дня

Монах має першим прикластися до ікон, а потім насельники монастиря по черзі підходять до нього і запитують: «Як звуть тебе, брате?». На що він має відповісти: монах, і назвати своє нове ім'я. Братія вітають його, бажаючи прожити довге життя, догодити Богу, ангелам, людям і старцю. Новопостріженний першим причащається Христових Таїн, при цьому він не знімає чернечого головного убору - скуфія, або куколю. Лише після спеціальної молитви її дозволяється зняти.

Постриг у велику схиму відрізняється лише тим, що до молитов додається канон великої схими, а чотки, які отримує новопострижений монах, складаються не зі 100, а з 300 вузликів.

Особливим чином відбувається обрання настоятеля. Після того, як його обере братія, необхідно, щоб ігумен поїхав до Патріарха для висвячення в архімандрита. Антіпросоп зустрічає нового ігумена славослів'ям у Великій лаврі, під час ранкового богослужіння. Йому вручають мантію та жезл пастиря. Ігумен звертається до присутніх з проповіддю та займає архієрейську кафедру. Після цього богослужіння продовжується.

Таїнство Соборування святогорці здійснюють двічі на рік: перед Різдвом і у Великий четвер, під час Великого посту.

Якщо нехрещений паломник, приїжджаючи на Афон, бажає прийняти таїнство Хрещення - його хрестять у морі. Перед цим він проходить духовну підготовку.

Коли померає чернець-святогорець, братія здійснює урочисте відспівування, а потім протягом 40 днів благословляється споживати коливо й щодня молиться за новопреставленого, прочитуючи одні чотки. Про покійного також моляться протягом 3 років, на проскомидії і вносять його ім'я в великий монастирський пом'яник, за яким моляться за всіх спочилих ченців. Через деякий час, найчастіше це 3 роки, останки померлого викопують. На черепі роблять напис, щоб потім була можливість ідентифікувати померлого, і поміщають, разом з кістками, у костницю. Так роблять через нестачу землі для поховання. До того ж костниця служить нагадуванням про неминучу долю кожного - про смерть.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся