1

12 цікавих фактів про життя Паїсія Святогорця

11:02, 14.07.2017
2 хв.

Православні християни 12 липня відзначили день пам'яті преподобного Паїсія Святогорця. Пропонуємо вам ознайомитися з важливими фактами з життя цього сучасного афонського старця, який був прославлений у лику святих у 2015 році.

Православні християни 12 липня відзначили день пам'яті преподобного Паїсія Святогорця. Пропонуємо вам ознайомитися з важливими фактами з життя цього сучасного афонського старця, який був прославлений у лику святих у 2015 році.

1. Батьки хотіли дати ім’я майбутньому святому Христос, проте священик, за промислом Божим, при хрещенні назвав його Арсенієм.

2. Хлопчик добре вчився в школі, був допитливим і йому дали прізвисько Гумбісья, що означає «світлячок».

Відео дня

3. До прийняття монашества святий був теслею, а також добре малював, писав вірші та тропарі.

4. З 1945 по 1949 рр. він служив в армії, а також брав участь у Другій Світовій війні в якості радиста.

5. У 1954 році в афонському монастирі Есфігмен він став рясофорним монахом, при постризі йому дали ім'я Аверкій; у 1957 році в монастирі Філофей відбувся його постриг у мантію з ім'ям Паїсій.

6. З 1958 року він жив у монастирі Стоміон. Тут він, виконуючи послух, їздив зі святими мощами по селах і збирав пожертвування. Під час цих поїздок він проповідував православне віровчення, зупиняючи розповсюдження евангелістичної єресі.

7. У 1962 році преподобний Паїсій оселився в обителі на Горі Синай, а потім – у пустельній келії. Коли тут була посуха, він вимолив у Бога дощ.

8. У 1964 році він повернувся на Святу Гору в Іверський скит, бо була потрібна зміна клімату для лікування важкого захворювання. Через два роки святому видалили значну частину лівої легені.

9. Святий побував в Австралії і в Єрусалимі.

10. У 1993 році він назавжди покинув Афон й оселився в заснованій ним жіночій обителі Суроті, яка знаходиться на материковій частині Греції.

11. У 1994 році у святого виявили онкозахворювання. Йому провели дві операції. Він помер, причастившись Христових Тайн, 12 липня 1994 року.

12. За життя преподобний Паїсій удостоївся бачити Спасителя. Йому неодноразово являлася Богородиця. Він розмовляв з Нею і навіть брав їжу з Її рук. Також йому являвся преподобний Арсеній Каппадокійський, якого Паїсій потім намалював.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся