1

Історія афонской ікони: чому у Богородиці зображено три руки

12:24, 12.07.2017
2 хв.

Православні християни 11 липня (за новим стилем) моляться перед образом Божої Матері «Троєручиця». Ця ікона зберігається в монастирі Хіландар на Святій Горі.

Православні християни 11 липня (за новим стилем) моляться перед образом Божої Матері «Троєручиця». Ця ікона зберігається в монастирі Хіландар на Святій Горі.

Історія святині пов'язана з преподобним Іоанном Дамаскіним. Його обмовили в зраді батьківщини і правитель наказав відсікти йому руку. Вирок виконали й повісили руку в багатолюдному місці - на ринку, щоб застерегти народ від зради батьківщині.

Увечері Іоанн попросив у каліфа, щоб він дозволив забрати відсічену кінцівку. Йому дозволили. Святий приклав відрубану кисть до суглобу й молився перед образом Богородиці, просячи в Неї про зцілення.

Відео дня

Коли Іоанн, після тривалої молитви заснув, йому явилася Божа Матір. Пресвята Богородиця пообіцяла йому повне зцілення, якщо він буде цією рукою працювати на благо Церкви.

Прокинувшись, святий побачив, що його рука ціла. Щоб віддячити Богородиці за чудесне зцілення, Іоанн прикріпив знизу до ікони руку, вилиту зі срібла. Тому образ почали називати «Троєручиця». Він також написав подячний піснеспів Божій Матері, який звучить під час кожної літургії Василя Великого.

Святий Іоанн Дамаскін прийняв чернецтво в Ізраїлі, у лаврі Савви Освяченого, куди він перевіз чудотворну ікону. Коли на обитель напали турки, ікону поклали на віслюка, який сам привіз її на Святу Гору і зупинився біля обителі Хіландар.

Святогорці помістили образ у соборі. Коли виникли суперечки з приводу обрання настоятеля, ікона сама перемістилася на ігуменське місце - так Богородиця Сама зволіла стати Настоятелькою. З того часу в Хіландарі коли обирають настоятеля, монахи підходять до ікони для отримання благословення на послух.

За типом зображення ікона Богоматері «Троєручиця» - Одигітрія ( «Путеводительница»). Однак, Матір Божа тримає немовля Іісуса не на лівій руці, як зазвичай, а на правій.

Перед образом Богородиці «Троєручиця» моляться про зцілення захворювань кінцівок та очей.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся