1

Святий Георгій: настоятель монастиря Іверон, який став схимником у 30 років

10:13, 11.07.2017
2 хв.

Православні християни 10 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Георгія Іверського, Афонського. Святий з дитинства виховувався в грузинському монастирі і в 30 років прийняв схиму.

Православні християни 10 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Георгія Іверського, Афонського. Святий з дитинства виховувався в грузинському монастирі і в 30 років прийняв схиму.

Святий Георгій народився в родині посла Якова і його дружини Марії на Півдні Грузії на початку ХХІ століття.

У 7-річному віці хлопчика віддали на виховання його старшій сестрі Феклі, яка жила в Тадзрійскій обителі. Він прожив тут 3 роки і дивом врятувався від пожежі.

Відео дня

У 1019 році його дядько, який жив у Хахульскому монастирі, відправив дитину на виховання до досвідченого старця Іларіона Туанелі.

Потім хлопець протягом 12 років навчався в Константинополі.

У 1034 році він став монахом у монастирі, в якому жив його дядько. Через деякий час чернець роздав свій одяг жебракові, і, одягнувшись в його речі, відправився в паломництво в Палестину. Він був духовним учнем відомих, на той час, старців.

Він став схимником у 30 років. Після цього пішов на Святу Гору, дорогою побувавши в Єрусалимі.

Георгій прийшов на Афон в 1040 році й оселився в обителі Іверон. Тут він займався перекладом церковних книг.

У 1042 році святий став ієреєм. Він був старшим ієромонахом собору, а також ніс послух регента.

У 1044 Георгія обрали настоятелем монастиря. Ігумен перебудував Успенський собор і підтвердив права грузинів на Іверську обитель. Він також їздив з цього приводу до імператора Костянтина IX Мономаха.

Під час свого повернення на Афон, він обрав замість себе нового настоятеля й пішов на Чорну гору, яка знаходиться недалеко від Антіохії. Історики припускають, що це був вимушений крок, бо Георгій виправдовував перед Патріархом насельників монастиря, яких підозрювали у відступі від віри.

Потім він відправився на батьківщину, до Грузії. Тут протягом 5 років він проповідував і займався благоустроєм церков. Тоді ж широко поширилися його перекладацькі праці.

Святий Георгій з 80 хлопцями відправився на Афон. Юнаки поїхали вчитися в заснований преподобним навчальний заклад. По дорозі вони заїжджали в Константинополь, де святий отримав грамоту від імператора на навчання хлопців.

Він помер наступного дня. Це сталося в 1065 році. Його тіло перевезли на Святу Гору. Коли труну відкрили, тіло святого виявилося нетлінним. Труну святого помістили у раки святого Євфимія 10 липня (за новим стилем) 1066 року.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся