1

Феоліпт - афонський святий, який 40 років ніс послух митрополита

17:09, 08.07.2017
2 хв.

Православна Церква 8 липня (за новим стилем) відзначає день пам'яті святого Феоліпта, митрополита Філадельфійського.

Святий народився в Нікеї в 1250 році. Коли в 1274 році відбулася спроба створити унію з католиками, святий Феоліпт значно постраждав. У той час він служив дияконом і був одружений. Через неприйняття унії його вигнали, відібравши житло та майно.

Феоліпт відправився на Святу Гору Афон, де скоро прославився подвижницьким життям. Він довго боровся зі спокусами, щодо залишеного їм мирського життя, покинутої дружини. Однак досвідчений афонський старець допоміг йому подолати ці помисли.

Відео дня

Імператор побажав його бачити. Під час зустрічі Феоліпт викрив уніатів і за це його побили і посадили до в'язниці.

У 1282 році імператор помер, і святого звільнили. Він повернувся в Нікею, зустрівся зі своєю дружиною і переконав її жити в безшлюбності. Лише після цього він прийняв чернечий постриг і жив під керівництвом старця Никифора Ісіхаста.

Новий імператор Андронік II не підтримував унію й зібрав Собор для її викриття. Святий брав участь у ньому вже як митрополит Філадельфійський.

Владику Феоліпта всі знали, як духовно досвідчену людину. У своїх проповідях він часто говорив, що необхідно залишатися в істинній вірі й не піддаватися на спокуси уніатів. Святий вважав, що розкол - це, іноді, навіть гірше ніж єресі. На цю тему він також багато писав. Ці творіння увійшли в «Добротолюбіє» і в один з томів «Патрології Міні» (Patrologia Graeca).

У нього було багато учнів, серед яких був святитель Григорій Палама.

Особливу мужність виявляв святитель під час окупації Філадельфії турками в 1304-1305 рр. Він поділяв з жителями міста всі труднощі такого непростого становища.

Він перебував на митрополичому посту майже 40 років - до своєї смерті.

Святий помер у 1322 році в Філадельфії.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся