Преподобний Діонісій: святий, який заснував афонський монастир Діонісіат

17:05, 08.07.2017
3 хв.

Православні християни 8 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Діонісія, засновника афонскої обителі Іоанна Предтечі, яка ідома як Діонісіат.

Святий Діонісій народився в православній родині, яка займалася землеробством.

У нього був брат, який також канонізований - святитель Феодосій Трапезундський, він був ігуменом афонського монастиря Філофей. Коли Діонісію виповнилося 19 років, він відправився на Святу Гору, в обитель, де жив його брат. Тут він, прийнявши монашество, виконував обов'язки старшого пономаря.

Відео дня

У 30-річному віці святий Діонісій став ієродияконом, а потім - ієромонахом. Він прожив у монастирі Філофей 12 років, а потім, за порадою духівника, оселився в печері. Він вів подвижницький спосіб життя - невпинно молився, їв лише плоди дикорослих дерев і трави, іноді він ходив у найближчі монастирі за хлібом.

Через 3 роки усамітненого життя, до нього почали приходити учні. Через деякий час він очолив братство з 18 монахів. Ченці збудували на горі храм на честь Іоанна Предтечі. Діонісія стали називати «ігуменом калив». Він продовжував перебувати в мовчанні у будні, а в суботи і неділі - приділяв час для спілкування з братією.

Пізніше братія, ховаючись від холоду, переселились на західну частину гори, де теж були побудовані каливи - окремі споруди, в яких живуть монахи і новий храм Іоанна Предтечі. Продукти їм доставлялися на човні, а на гору їх переносили монахи на собі. Діонісій також брав участь у цій справі. Чекаючи човен з припасами, монахи часто ночували на березі, перебуваючи в молитві.

Святий Діонісій протягом декількох ночей на прибережній скелі бачив вогненний факел, сягаючий неба. Він розповів про це своєму другові - преподобному Дометію, з селища Вулевтірія, який володів даром розсудливості та пророцтва. Після того, як Дометій сам, протягом 3 ночей спостерігав це чудо, він сказав, що на цьому місці буде монастир. Незабаром монахи почали зводити на цьому місці обитель.

Коли рідний брат святого - Феодосій став митрополитом Трапезундським, Діонісій вирушив до нього. Митрополит Феодосій познайомив брата з імператором Олексієм III Великим Комніном. Діонісій запропонував правителю наслідувати приклад великих царів і побудувати гідний його слави монастир. Імператор погодився, за умови, що в обителі, яку слід назвати на честь Великого Комніна, будуть вічно поминати членів його сім'ї, і прийматимуть усіх паломників і бажаючих стати монахами жителів Трапезунда. Правитель виділив значну суму грошей.

Коли Діонісій повертався на Афон, їх корабель опинився біля піратського судна. Святий молився Іоанну Предтечі, який явився піратам, налякав і знерухомив їх. На привезені кошти побудували храм на честь Іоанна Предтечі, монастирські стіни, келії, трапезну та водопровід.

У 1377 році Діонісій вдруге поїхав до імператора за матеріальною підтримкою - монастир пограбували пірати. Майже всі кошти, отримані від правителя, пішли на викуп полонених монахів.

1382 року настоятель їздив до Константинополя до імператора, для підтвердження права монастиря на власність. У 1387 році Діонісій знову відправився до правителя Трапезунда, залишивши піклування про монастир своєму брату.

Преподобний Діонісій помер у віці 72 років, його поховали з належними почестями. Біля його труни були випадки зцілень.

"Православний спадок на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся