1

Афанасій Паріос - афонський святий, який був директором Афоніади та інших шкіл

12:09, 07.07.2017
2 хв.

Православні християни 7 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Афанасія Паріоса. Цей афонський святий, свого часу, очолював багато грецьких шкіл і відстоював істину православного віровчення.

Православні християни 7 липня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Афанасія Паріоса. Цей афонський святий, свого часу, очолював багато грецьких шкіл і відстоював істину православного віровчення.

Святий Афанасій народився на острові Парос у 1722 році. Він навчався спочатку у себе на батьківщині, а потім в Євангельській школі в Смирні і Афоніаді - афонській школі.

У 1757 році він став викладачем у цій школі. За рік він став директором Солунської школи. На цій посаді він перебував протягом 4 років. Коли почалася епідемія чуми - школу закрили, і він відправився на острів Корфу для вивчення ораторського мистецтва, філософії та фізики. Після цього він викладав у школі в Месолонгі.

Відео дня

З 1771 по 1777 рік Афанасій був директором Афоніади. У той час він прийняв священицький сан. Також він зі святим Никодимом займався виданням і відновленням духовної літератури.

У той час на Афоні виникла суперечка щодо поминання покійних у святкові дні і про часте причастя. Коллівадів - людей які виступали за вищесказане, обмовили і вислали за межі Святої Гори. Афанасій написав працю на захист коллівадів, після чого їх виправдали.

Святому пропонували очолити Патріаршу школу в Константинополі і стати єпископом, але він відмовився. Він вирушив на батьківщину - на острів Парос.

У той час почалася російсько-турецька війна і судно, на якому плив святий, причалило біля берегів острова Хіос. Афанасій зупинився в невеликому монастирі та чекав можливості продовжити плавання. Однак жителі острова вмовили його залишитися й очолити місцеву школу, в якій святий викладав риторику, богослов'я та логіку.

Після війни Афанасій очолював Філософську школу на Хіосі, йому вдалося значно підняти рівень цього навчального закладу, так що сюди стали приїжджати вчитися люди з різних країн.

Коли преподобний постарів, пішов у невеликий монастир, разом з кількома своїми колишніми учнями. Однак і тут він продовжував писати праці на захист православ'я.

Коли він працював над черговою книгою, у нього сталося гостре порушення мозкового кровообігу. Через кілька днів - 7 липня (за новим стилем) 1813 року Афанасій помер. У його келії із речей знайшли старий одяг, чорнильницю та світильник.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся