1

Паїсій Хіландарський: афонський святий, який допоміг болгарському народу обрати свій шлях

10:03, 03.07.2017
2 хв.

Православні християни 2 липня (за новим стилем) відзначали день пам'яті преподобного Паїсія Хіландарського. Святий вивчав історію. Книга, яку він написав, спонукала болгар до національної самосвідомості, заснованої на православній вірі.

Святий Паїсій народився в 1722 році в болгарському місті Самоков у православній родині.

Відомо, що святий деякий час був послушником у Рильському монастирі. У 1745 році він прийняв монашество в монастирі Хіландар на Святій Горі. Ігуменом монастиря на той час був його брат Лаврентій. Другий брат преподобного також відомий своєю благодійною підтримкою Православної Церкви.

Пізніше Паїсій став священиком. Він був залучений у суперечки, які виникли серед братії через питання про необхідність платити податки туркам. Тоді він покинув обитель і перейшов у монастир Зограф.

Відео дня
2

У 1758 році на Афоні перебував історик із Сербії Раїч, який побудив у святого інтерес до історії. Преподобний Паїсій почав збирати історичні відомості про свій народ. У 1762 році він написав роботу «Історія царів і святих Болгарії». У цій книзі він розповів про осіб, які відіграли важливу роль в історії Болгарії і, зокрема, розвитку православ'я в країні.

У монаха були проблеми зі здоров'ям, але, незважаючи на це він звершив багато паломництв. Відомо, що він, відвідував подвір'я святогорських монастирів на Балканському півострові. Під час таких паломництв він продовжував збирати історичні відомості для написання своїх праць.

Відвідавши в 1765 році болгарське місто Котел, він передав рукопис святому Софронію, який позитивно оцінив працю Паїсія. Святий Софроній навіть переписав рукопис святогорця. Після цього багато християн стали копіювати книгу, переписуючи її. Так, через книгу, святий Паїсій вплинув на розвиток національної православної самосвідомості болгарського народу.

Святий Паїсій трудився над написанням книг аж до своєї смерті. Точна дата смерті невідома. Преподобний Паїсій входить у Собор Болгарських та Афонських святих.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся