1

У Свято-Успенському Жировичському монастирі, якій знаходиться в білоруському селі Жировичі, 22-23 червня відбулася чернеча конференція на тему: «Преподобний Феодор Студит - ігумен спільножитного монастиря».

Очолив захід митрополит Мінський і Заславський Павел (Пономарьов). У конференції взяли участь представники єпископату, духовенства, настоятелі та насельники білоруських монастирів, а також гість зі Святої Гори ігумен афонського монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій (Мандзіріс).

2

Учасники конференції розповіли про життя преподобного Феодора Студита; про його значимість в устрої чернечого побуту, описаного в Студійському статуті; про творіння аскетичного характеру, які написав преподобний, а також про те, як живе заснована святим обитель у Константинополі.

Відео дня
3

Зокрема, гість зі Святої Гори, архімандрит Алексій (Мандзіріс), ігумен монастиря Ксенофонт виступив з доповіддю: «Святий Феодор Студит як ігумен і духовний отець». Делегація з афонської обителі прибула в Республіку Білорусь 21 червня. Супроводжували ігумена Алексія ієромонах Давид і чернець Феодосій, насельники обителі Ксенофонт.

У рамках заходу відбувся круглий стіл, на якому його учасники обговорили питання організації монастирського побуту та життя монахів в умовах сучасності.

33

На завершення організатори провели анонімне анкетування учасників, щодо їх вражень про конференцію.

Також учасники конференції соборно молилися під час літургії у Свято-Успенському Жировичському монастирі.

2

Організатори конференції: Синодальний відділ у справах монастирів і чернецтва Білоруського екзархату Свято-Успенська ставропігіальна Жировицька обитель.

За матеріалами з відкритих джерел. Фото: monasterium.by.

***Преподобний Феодор Студит (759-826 рр.) – візантійський чернець-аскет, реформатор чернечого життя, засновник Студійського монастиря в Константинополі (теперішній Стамбул), який живе за Студийскому Статутом, написаним преподобним Феодором. Дні пам'яті святого – 24 листопада (за новим стилем) і день знайдення мощей - 8 лютого (за новим стилем).

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".