1

У православних християн сьогодні розпочався Петрів піст, який триватиме рівно місяць – з 12 червня по 11 липня.

Як повідомляє "Православний спадок України на Святій Горі Афон", Петрів піст встановлений на згадку про святих апостолів Петра та Павла, які постили, готуючись до проповіді Євангелія.

Вперше про цей піст йдеться в «Апостольському переданні» святого Іполита Римського (III століття). Тоді цей піст був встановлений для тих, хто не зміг поститися у Великий піст перед Великоднем. Піст починався у Неділю всіх святих і тривав до Успіння Богородиці.

Відео дня

Пізніше цей довгий піст був розділений на: Апостольський піст - до свята первоверховних апостолів Петра та Павла; й Успенський піст.

Піст - час підпорядкування тіла духу та час покаяння.

Петрів піст вважається несуворими, віруючі відмовляються від м'яса, яєць і молочних продуктів у всі дні посту, а також від риби в середу та п'ятницю. Їжу готують з рослинною олією. У середу та п'ятницю типікон рекомендує обходитися без рослинної олії. Якщо в середу або п'ятницю відзначається пам'ять святого, якому за статутом належить всенічне бдіння, то риба дозволяється. Наприклад, 7 липня – Різдво Іоанна Предтечі, дозволяється риба.

Цього року день апостолів Петра та Павла, 12 липня, припадає на середу, пісний день. Тому цього дня віруючим можна вживати рибні страви та вино. Вживати молочні продукти та м'ясо можна буде з 13 липня.

Петрів піст може тривати від 8 до 42 днів - починається через тиждень після свята Святої Трійці, але завжди закінчується 12 липня - в день первоверховних апостолів Петра та Павла.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".