1

У столицю Білорусі у Свято-Єлисаветинський монастир з афонської обителі Хіландар привезли списки двох шанованих у православному світі ікон. А саме: образ Богородиці «Млекоживителька» («Млекопитательница» (рос.)) і святителя Спиридона Триміфунтського з частинками його облачення та туфельок.

Оригінал ікони Пресвятої Богородиці «Млекоживителька» знаходиться на Святій Горі, в храмі при Карейській Келії, яка належить обителі Хіландар. На Гору Святу ікону привіз у ХІІІ столітті святитель Сава Сербський. Він отримав образ від братії лаври, яку заснував преподобний Сава Освячений, поблизу Єрусалима.

Церква, в якій перебуває ікона, також називають Тіпікарницею – від слова «тіпік», тобто статут, автором якого є святий Сава. Примітно, що тут розміщена ікона Богородиці не по лівій стороні від царських врат, як це прийнято в православних храмах, а по правій, на місці образів Христа Спасителя або Трійці.

Відео дня

Образ Пресвятої Богородиці «Млекоживителька» унікальний – на ньому зображена Богородиця, Яка годує грудьми Немовля Іісуса Христа. Перед іконою моляться вагітні жінки та годувальниці. Вважається, що молитва перед «Млекоживителькою» сприяє захисту та допомозі матері та дитині, а також допомагає у вирішенні сімейних проблем.

Чудотворні списки цієї ікони є в усьому православному світі, в тому числі в Україні.

Привезена зі Святої Гори ікона святителя Спиридона Триміфунтського буде перебувати в мінському монастирі до 20 травня, а точний список ікони «Млекоживителька» - до серпня.

Прикластися до святинь можна в храмі на честь ікони Пресвятої Богородиці «Державна», у Свято-Єлисаветинському монастирі (Мінськ, вулиця Виготського, 6).

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".