1

У білоруському місті Слуцьк, недалеко від Мінська, зводять храм на честь преподобного Паїсія Святогорця. Вже збудовано фундамент, почали зводити стіни з соснового зрубу, також до храму підводяться комунікаційні системи.

2

У завершеному вигляді церква буде тризрубною, архітектурна композиція включатиме вівтар і притвор. У храмі преподобного Паїсія Святогорця зможуть соборно перебувати у молитві близько 800 осіб.

Загальна площа приміщення храму – 335 квадратних метрів. Довжина - 26 м, ширина – 15 м, а висота, включаючи купол з хрестом – 28 м. Стіни зовні і всередині будуть виготовлені з соснового бруса, товщина кожного - 240 мм.

Відео дня
3

Архітектура храму Паїсія Святогорця буде унікальною. Храм зводять в традиційному стилі дерев'яних церков слуцької землі. Відзначається, що він буде візуально схожий на згорілий у 1953 році в цьому місті храм святої великомучениці Варвари.

23

***Преподобний Паїсій Святогорець (мирське ім'я - Арсеній Езнепідіс) – шанований православний святий. Старець був духовним світильників не тільки Святої Гори Афон, а й для всього грецького народу. Святогорець відрізнявся подвижницьким життям і даром духовної настанови.

Він народився в Каппадокії (Туреччина) у 1924 році. Проте зростав на території Греції, так як туди, після обміну населенням між країнами, переїхала його сім'я. Навчався хлопчик у звичайній сільській школі, освоїв теслярське ремесло. Три роки прослужив в армії радистом.

У 1954 році Паїсій прийняв чернечий постриг на Святій Горі Афон. З 1958 по 1962 рік жив у грецькому монастирі Різдва Пресвятої Богородиці в Стоміо. Туди він приїхав, щоб припинити поширення сектантства. Потім Преподобний жив в обителі святої Катерини на горі Синай у Єгипті. Очевидці розповідали, що там він заробляв фізичною працею, а на отримані кошти купував їжу для бедуїнів.

У 1964 році преподобний Паїсій повернувся на Святу Гору. Через важку хворобу йому зробили операцію, видаливши велику частину легенів.

Він прославився серед паломників, як досвідчений духівник. Преподобний жив у келії Панагуда, в монастирі Кутлумуш на Святій Горі. У 70-х роках ХХ століття допомагав організовувати місіонерське служіння в Заїрі, в Республіці Конго.

Помер святий у 1994 році в монастирі Іоанна-Богослова, в Грецияи. У 2015 році відбулася його канонізація у лику святих Константинопольським Патріархатом.

Фото - сайт білоруського видання «Лідер-Прес».

За матеріалами з відкритих джерел.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».