Великий Четвер. Таємна Вечеря. Поч. XIV в, фреска монастиря Ватопед, Афон

Сьогодні, 13 квітня, православні християни відзначають четвертий день Страсного тижня – Великий четвер.

В цей день Господь Іісус Христос послав двох Своїх учнів Петра і Іоанна приготувати місце для здійснення старозавітної іудейської Пасхи. Єврейський народ відзначав це свято в пам'ять про вихід із чотирьохсотрічного єгипетського полону.

Коли настав вечір, Іісус Христос, разом з дванадцятьма учнями, прийшов в Сионську світлицю, в якій відбулася перша в історії Євхаристія – таїнство святого Причастя.

Відео дня

Але спочатку Господь виявив Своє вище смирення – усім апостолам Він омив ноги. Цей обряд здійснювали тільки раби, тому учні Христа були дуже здивовані такою дією Вчителя, а апостол Петро навіть заборонив Іісусу здійснювати над ним обмивання, кажучи: «Не умоешь ног моих вовек» (Ин. 13:8). 

Але Господь сказав йому у відповідь: «Если не умою тебя, не имеешь части со Мною» (Ин. 13:8). Почувши ці слова і, мабуть, боячись, апостол Петро сказав: «Господи! не только ноги мои, но и руки и голову» (Ин. 13:9). Обмиванням ніг, Іісус Христос хотів навчити Своїх учнів смиренню і служінню ближньому.

Після цього Господь, за законом пророка Мойсея, скоїв старозавітну Пасху, по закінченні якої встановив таїнство Євхаристії. Це таїнство здійснюється у кожному православному храмі, під час Божественної літургії, і по сьогодні.

Іісус Христос взяв хліб, поламав, і благословив його, і, роздаючи учням, сказав: «Приимите, ядите: сие есть Тело Мое» (Мф. 26:26). Також, взявши чашу з вином, благословив її, кажучи: «Пейте из нее все, ибо сие есть Кровь Моя Нового Завета, за многих изливаемая во оставление грехов» (Мф. 26:27-28). У Великий четвер, згідно з церковною традицією, кожен православний християнин повинен причаститися святих Христових Таїн.

Під час Таємної вечері Господь востаннє передрік апостолам, що Іуда Іскаріотський Його зрадить. Іісус Христос подав Іуді шматок хліба, і в зрадника ввійшов сатана. Після чого Іуда Іскаріотський вийшов з світлиці і відправився за юдейськими старшими, щоб остаточно виконати свою зраду, привівши їх до Іісуса.

Сьогодні згадується також моління Христа в Гефсиманському саду. Господь, у той час коли учні спали, відчував майбутню чашу страждань і молився до Небесного Отця про виконання Його благої волі.

В цей день пізно ввечері в Гетсиманському саду, разом з озброєним натовпом, прийшов Іуда Іскаріотський і зрадницьким поцілунком вказав старійшинам і первосвященикам на Іісуса Христа, Який добровільно прийняв на Себе всю гіркоту страждань і хресної смерті.

У парафіяльній практиці ввечері у Великий четвер звершується богослужіння утрені Великої п'ятниці, на якому читаються 12 Євангелій Святих Страстей Христових, що оповідають про останні години життя Господа Іісуса Христа.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».