Велика Середа. Поцілунок Іуди. Початок XIV століття, фреска монастиря Ватопед, Афон

У православних християн сьогодні, 12 квітня, третій день Страсної седмиці – Велика середа. У цей день Православна Церква згадує помазання Іісуса Христа миром і зраду Його апостолом Іудою Іскаріотським.

Згідно з апостолом і євангелістом Матфеєм, коли Іісус Христос був у домі Симона прокаженого у Віфанії, одна жінка возливала Господу дорогоцінне миро на голову. Бачачи це, інші апостоли говорили між собою, що можна було продати це миро разом з алебастровою посудиною, а отримані гроші віддати бідним.

Іісус Христос же сказав їм, що ця жінка, виливаючи на Нього миро, приготувала Його до смерті та поховання. І для того, щоб відзначити вчинок цієї жінки, Господь сказав Своїм учням: «Где ни будет проповедано Евангелие сие в целом мире, сказано будет в память ее и о том, что она сделала» (Мф. 26:13). Іноді цю жінку ототожнюють з рівноапостольною Марією Магдалиною.

Відео дня

При цьому апостол Іуда Іскаріотський добровільно пішов до первосвящеників і за грошову винагороду запропонував зрадити Свого Вчителя. Старійшини іудейські запропонували Іуді Іскаріоту тридцять срібняків, після чого він почав шукати зручного випадку, щоб зрадити Іісуса.

У Велику середу в останнього разу в цьому році буде відслужена Літургія Передосвячених Дарів. Також в цей день на літургії востаннє буде прочитана молитва преподобного Єфрема Сирина.

Крім того, сьогодні востаннє співається тропар: ««Се Жених грядет в полунощи, и блажен раб, егоже обрящет бдяща: недостоин же паки, егоже обрящет унывающа. Блюди убо душе моя, не сном отяготися, да не смерти предана будеши, и Царствия вне затворишися, но воспряни зовущи: Свят, Свят, Свят еси Боже, Богородицею помилуй нас», а також світилен: «Чертог Твой вижду, Спасе мой, украшенный, и одежды не имам, да вниду вонь: просвети одеяние души моей, Светодавче, и спаси мя».

Цього дня прочитуються частини з книги пророка Єзекіїля про його проповіді і поїдання сувою. Також прочитується розповідь про вбивство пророком Мойсеєм єгиптянина, його втеча з Єгипту і проживання в Їтрі. Також Православна Церква у цей день пропонує віруючим для духовного повчання розповідь про поразку праведного Іова.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».