Фото: athos-ukraine.com

У столичному Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» за підтримки благодійного фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон» відбулися унікальні майстер-класи, під час яких дітей навчали мистецтву розпису писанок.

Майстер-клас для дітей воїнів АТО відбувся в суботу, 1 квітня. Заходи також відбувалися у березні - для дітей з багатодітних сімей.

3

Мета акції - ознайомлення дітей з православними традиціями, зокрема - багатовіковою традицією мистецтва розпису писанок.

Відео дня

Діти дізналися про те, що в північних регіонах України при розписі писанок, найчастіше використовують геометричні орнаменти зелених, червоних і жовтих кольорів. Також на великодніх яйцях цієї місцевості зустрічаються троянди.

6

У Наддніпрянщині переважають писанки чорних, темно-вишневих, червоних і зелених тонів, розділені на чотири або вісім полів і прикрашені рослинним орнаментом червоного, жовтого та білого кольорів.

Схожі писанки - на темному тлі з яскравим орнаментом малюють і на Подолі. Однак тут зустрічаються не тільки рослинні, а і геометричні орнаменти.

7

Дітям було цікаво дізнатися про те, що на писанках також малюють людей і тварин. Ця традиція зустрічається на Полтавщині.

На Сумщині писанки графічно поділяють на дві рівні частини, при цьому однаковий візерунок наноситься на кожну з них. Прикрашають тут яєчка зображенням зірок і сонця.

На Поліссі переважає білий орнамент на червоному, жовтому або зеленому фоні.

Волинь і Галичина найчастіше вдаються до чорного фону, тоді як на півдні цього регіону панує зелена або кавова гамма.

Дітям сподобалися нагірні писанки Буковини та Карпат, так як вони відрізняються незвичайними декоративними орнаментами і химерними малюнками. Це пояснюється тим, що писанки тут роблять схожими на місцеву вишивку і різьблення, що відображає гірські пейзажі.

Учасникам майстер-класу розповіли про те, що на сході України здавна на писанках зображали рослинні елементи: дерева, квіти, листя, жолуді.

43

У Причорномор'ї найпопулярнішою палітрою є поєднання синього і зеленого, червоно і чорного, а також жовтого й зеленого кольорів.

На основі отриманих знань діти воїнів АТО спробували розписати писанки, відповідно до особливостей певного регіону України.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».