Ф

Ігумен афонського монастиря Ватопед архімандрит Єфрем (Куцу) розповів про деталі недавнього судового процесу та про те, якими будуть подальші дії афонитов.

Зокрема, Архімандрит Єфрем зазначив, що тюремне ув'язнення - це не перше випробування, яке пережила братія монастиря. При цьому він підкреслив, що Свята Гора – це не місце, де людина знаходить самозаспокоєння, а навпаки – це місце духовних і тілесних подвигів, необхідних душі, для отримання христянських чеснот. Ігумен зазначив, що без випробувань не може бути й умиротворення. Однак Господь вирішує, яким чином і в який час людина піддасться їм.

2

Разом з тим, Архімандрит Єфрем звертає увагу на те, що недавні випробування не були буденними. Насельники Святої Гори зіштовхнулися з вадами світу. Зокрема, з тюремним ув'язненням. Однак братія вдячна Богу за все. Намісник зазначає, що пройдені випробування не залишили прикрості в душах ченців.

Відео дня

Нагадаємо, що суд прийняв рішення щодо озера Вістоніда та його прибережних територій, підтвердивши, що вони є державною власністю. Коментуючи це рішення, ігумен сказав, що насельники Святої Гори, Вселенський Патріархат і всі Помісні Церкви переконані в тому, що озеро – це багатовікова монастирська власність, і вона не може належати комусь ще. Такої ж думки останні сто років дотримувалася і грецьке держава. Архімандрит Єфрем вважає своїм обов'язком продовжувати судову боротьбу, в ім'я справедливості.

Архімандрит Єфрем також згадав, що історія свідчить про те, що держава неодноразово намагалася відібрати монастирську власність. Однак майно Церкви служить для потреб нужденних.

Також ігумен розповів про те, якими будуть подальші дії монастиря Ватопед. Обитель буде продовжувати свою духовно-благодійну діяльність. В останні роки вона зросла. Братія обителі слідує святоотцівським переказами і продовжує виконувати роботу, яку заснували їх попередники.

3

Розповідаючи про те, що являв собою судовий процес для братії, архімандрит Єфрем ще раз підкреслив, що це був Хрест, посланий Богом. А політичні аспекти для святогорців не є важливими. Насельники афонської обителі радіють, що справедливість перемогла.

Ігумен також висловив подяку грецькому правосуддю. Не тому, що вирок був виправдувальним, а тому, що впродовж двох років люди, які займаються цим питанням, на його думку, показали справжній професіоналізм, який дозволив вирішити непросту судову справу.

Нагадаємо, що 21 березня Верховний суд Греції визнав невинним у всіх обвинучувальних пунктах архімандрита Єфрема ігумена Ватопедського монастиря на Святій Горі Афон, і 12 інших підсудних у справі про обмін землями між урядом Греції і Ватопедским монастирем.

Ігумена афонського монастиря звинувачували в незаконних угодах між обителлю та державою. У 2008 році монастир Ватопед продав грецькій державі озеро Вістоніда з прилеглими територіями за високою ціною, а в обмін отримав 260 земельних ділянок, які перепродав. Держава визнала цей обмін законним, однак право на володіння монастирем землями поблизу водойми залишалося спірним. Афонськую обитель звинувачували в тому, що вона нібито обдурила державу більше ніж на 100 мільйонів євро. 21 березня ці звинувачення, згідно з рішенням суду, були зняті.

За матеріалами Vimaorthodoxias.gr та інших відкритих джерел.

Фото: AgionOros.ru.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».