Фото: blic.rs

У місті Пірот (Сербія) в історичному архіві, який в цьому році відзначає 60 років з дня відкриття, зберігається багато цінних документів. Проте особливо співробітники архіву пишаються листом ченців афонського монастиря Хіландар, що датований 25 листопада 1842 року. Цей лист є найстарішим оригінальним документом, який зберігається в архіві, повідомляє БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон».

У цьому листі ченці святогірської обителі переконливо просять повернути їм церковне приміщення. Цей стародавній документ свідчить про матеріальні взаємини сербського міста Пірот зі Святою Горою Афон.

Почерк у листі розбірливий, однак, є помилки - не вистачає знаків пунктуації. Текст написано кирилицею з використанням слів турецького походження. Дослідники відзначають, що стиль шрифту типовий для церковних текстів.

Відео дня
2

Лист написано на папері, половина якого складалася як конверт і загорталася. На ньому вказано довгу адресу, одержувачами значилися жителі міста Пірот.

Лист було знайдено в 1943 році в підвалі собору Успіння Пресвятої Богородиці міста Пірот. Коли Ранчіч виявив старовинний рукопис, припустив, що він може мати історичну цінність і приніс додому. У 2012 році його донька передала лист історичному архіву, де він зберігається і донині.

За матеріалами сербської сайту blic.rs.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».