1

Ігумен афонського монастиря Дохіар, архімандрит Григорій (Зумис) розповів, що соборний храм монастиря може обрушитися. При цьому братія стурбована ситуацією і байдужістю грецької влади, повідомляє «Православний спадок України на Святій Горі Афон».

2

Ігумен зазначив, що державі байдуже до долі Афону. Влада не надає допомогу у проведенні реставраційних робіт для збереження святогірських пам'яток архітектури.

Так, за словами намісника монастиря Дохіар, за ініціативою прем'єр-міністра Греції створено Центр збереження афонського спадщини. Але ця організація не отримувала фінансової допомоги з боку влади вже багато років. Архімандрит Григорій зазначає, що інженери вже давно стали пенсіонерами, а новий штат не набрано. Тому ані один проект з проведення реставраційних робіт на Афоні не може бути реалізований.

Відео дня

Ігумен монастиря Дохіар з сумом відзначає, що протягом 28 років братія намагалася домогтися створення реставраційного плану собору на честь архангелів Михаїла і Гавриїла.

Водночас ігумен підкреслив, що у Святої Гори забрали частину власності на користь біженців з Малої Азії. Проте сьогодні ці земельні ділянки перепродані і там будують котеджі, готелі та розважальні заклади.

4

Архімандрит Григорій, посилаючись на дані фахівців, які досліджували собор раніше, повідомляє про те, що храм у разі землетрусу може зруйнуватися.

Ігумен зазначає, що братія могла б спробувати відновити собор власними силами, як раніше відновила всі монастирські споруди. Проте здолати ремонт такого величного соборного храму їм не по силам.

3

Важливо відзначити, що Монастир Дохіар – один з найдавніших на Афоні, згадки про нього зберігаються в документах Х ст.

Собор на честь архангелів Михаїла і Гавриїла, якому, за словами ігумена монастиря, загрожує руйнування, датується XVI століттям. У 1783 році він був розписаний відомим художником Цорзисом, стиль якого відноситься до Критської іконописної школи.

В монастирі Дохіар зберігається ікона Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця», шанована у всьому православному світі. Тут же зберігається частина Животворного Хреста Господнього, а також частки мощей святих Іоанна Предтечі, рівноапостольної Марії Магдалини, священномучеників Харалампія і Діонісія Ареопагіта, мучеників Мини, Кирика і Меркурія, святителя Іоанна Златоуста, преподобного Ніла Мироточивого, Петра Афонського, святих Ахілія, Іакова Персиянина і Іоанна Милостивого та інших.

За матеріалами agionoros.ru та інших відкритих джерел.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».