1

Відомий камерний хор «Давньоруський розспів» з Троїце-Сергієвої лаври, спільно з афонським ченцем Іаковом, 29 березня виступив у Домському соборі у Ризі (Латвія).

Як відомо, отець Іаков з 12 років вивчав древневизантийскую музику, має диплом магістра.

24 роки він живе на Святій горі Афон, нині в скиту в Кареї, в келії на честь Вознесіння Господнього, яка була побудована в 1872 році і належить Свято-Іверському монастирю. Отця Іакова запрошують співати в монастирі Святої Гори. Сьогодні на Афоні він протопсалт – перша особа в хорі.

Відео дня

Як зазначає отець Іаков, древнєвізантійський розспів характерний для всіх церковних богослужінь на Афоні. Ця музика призначена для молитви. Для світських людей ця музика рідкісна.

На думку афонського ченця, візантійський розспів очищає внутрішній світ. Святогорець впевнений, що ця музика здатна звільнити від мирського мислення і світосприйняття.

При цьому він звертає увагу на те, що від чернечого співу на Афоні виникає особливе почуття. Хоча й не приховує, що причина цього, скоріше за все, в самому чернечому житті, у духовних шуканнях, духовному діянні ченців. Припускають, що саме тому результат виходить більш молитовним, який більшою мірою може сколихнути душу.

2

На концерті в Ризі, 29 березня, прозвучали великопісні розспіви XVI і XVII століть, древні візантійські розспіви.

Приклад виконання можна побачити тут.

За матеріалами ukrlatvian.lv і з інших відкритих джерел.

Фото: baltnews.lv.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».